Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Canada Goose vinner varumärkestvist

Publicerad: 23 oktober 2012, 08:49

Under tre år har fem personer systematiskt forslat in piratkopierade Canada Goose-jackor från Thailand till Sverige. I dag slår Stockholms Tingsrätt fast att de döms för grovt bedrägeri, tullbrott och varumärkes intrång. Det skriver tillverkaren av ytterkläder för extremt väder i ett pressmeddelande.


Canada Goose, en av världens ledande tillverkare av ytterkläder för extremt väder välkomnar idag ett beslut från Stockholms tingsrätt. Detta i vad som beskrivs som ett av de mest betydande piratkopieringsmålen i Sverige.

Fem personer döms skyldiga till brott som grovt bedrägeri, varumärkesintrång och tullbrott. Tingsrätten dömer två av de tilltalade till fängelsestraff och tilldelar även Canada Goose ett skadestånd på totalt 701 000 kronor.

De dömda personerna är fem svenska medborgare. De har använt olika alias och även ett falskt firmanamn i Sverige för att driva del illegala verksamheten från Thailand.

Ligan ska ha sålt tusentals förfalskade Canada Goose jackor tillsammans med andra lyxvaror under tre år, mellan 2009 och 2012 i Sverige. De förfalskade varorna köptes in från Thailand och paketerades sedan i Sverige.

Huvudpersonen i ligan greps i Bangkok i maj 2012 och utlämnades till Sverige för att ställas inför rätta. Han får nu fängelse i två år och åtta månader. En andra person fick fängelse i ett år och två månader för medhjälp till varumärkesbrott, tullbrott, grova bedrägerier och grovt penninghäleri. De tre övriga männen fick villkorlig dom respektive dagsböter.

Stockholms tingsrätt anger i sitt domslut att förfalskning av varor är ett betydande problem och uppskattar att 10 procent av alla varor i EU är förfalskade, och att denna verksamhet har en skadlig effekt på ekonomin, och bland annat orsakar arbetslöshet.

– Detta är en klar seger för att skydda både immateriella rättigheter och konsumenter, och sänder ett starkt budskap om att förfalskare inte kommer att tolereras, säger Kevin Spreekmeester, vice global marknadschef på Canada Goose Inc och med-ordförande för det kanadensiska rådet för immateriella rättigheter (CIPC).

Tidigare analyser av piratkopierade Canada Goose-jackor har visat att produkterna innehåller kompostmaterial av fjäder och andra fyllmedel som ofta innehåller en stor mängd bakterier, svamp, mögel och även i vissa fall avföring.

Canada Goose har gjort investeringar i kampen mot varumärkesförfalskade varor för att utbilda och skydda sina konsumenter.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.