tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Carlsberg och IOGT-NTO i bråk om Almedalsdrinken

Publicerad: 27 maj 2015, 08:35

Tweet som startade bråk på Twitter.

Carlsberg och IOGT-NTO har hamnat i luven på varandra. Orsaken är att dryckesbolaget använde sig av hashtagen #almedalsdrinken på Twitter. Namnet är nämligen varumärkesskyddat av nykterhetsorganisationen.

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2015CarlsbergIOGT-NTOAlmedalenPR

FT

Fredrik Thambert


Almedalsdrinken lanserades år 2012 och utsås då till "hetast i Almedalen" av pr-byrån Westander. Bakom initiativet står IOGT-NTO och syftet är att ifrågasätta den utbredda alkoholkonsumtion som råder under politikerveckan, samt se till att det finns ett "gott alkoholfritt utbud på Almedalens alla uteställen och mingel".

Men det är inte bara nykterhetsrörelsen som är på plats under veckan. Så är även Carlsberg, som promotar alkoholfria alternativ. I förra veckan använde de sig av den etablerade hashtagen #almedalsdrinken för att hajpa sin alkoholfria öldrink som kommer att serveras i Visby. Det fick IOGT-NTO att ilskna till på Twitter, och nu hävdar de att företaget försöker renommésnylta på deras varumärke.  

Carlsberg har svarat på kritiken i sociala medier.

"Vi har förstått att ni är lite upprörda över att vi har använt en hashtag ni tycker er äga. Men själva poängen med #Almedalsdrinken är väl att få fler alkoholfria alternativ till Almedalen, som annars mest förknippas med rosévin?" skriver de.

– De försöker framställa det som att ingen kan äga en hashtag. Men vi regerar på att de försöker beskriva sin drink med hjälp av den, och det namnet har vi varumärkesskyddat, svarar Johnny Foglander, pressekreterare på IOGT-NTO .

Varför tror du att de gör det?
– Uppenbarligen är det ett lyckat koncept som de försöker åka snålskjuts på. Det här är något om ideella organisationer står bakom och som lanserades redan år 2012. Carlsberg får gärna producera alkoholfritt, men då får de göra det under sina egna varumärken.

Hur kommer ni att gå vidare med det här?
– Vi kommer att prata ihop oss om det under dagen. På något sätt kommer vi att gå vidare. Carlsberg har inte förstått var problemet ligger. De borde förstå vikten av varumärkesskydd med tanke på hur stora de är.    

Carlsbergs kommunikationschef Henric Byström säger att de använde sig av hashtagen i god tro, men att de nu slutar med det.
– Vi har jobbat med att lyfta våra alkoholfria alternativ de senaste åren i Almedalen. Tidigare har IOGT-NTO tyckt att det är positivt och roligt att vi följde deras exempel. De själva uppmanar andra att använda hashtagen för att prata om alkoholfritt, så då gjorde vi det. Jag tycker att vi har varit tydliga med det här, och vi har våra egna namn på våra drinkar. Men de har varit tydliga med sin syn, och då slutar vi med att använda hashtagen. Framöver kommer vi att använda en annan.

Borde ni inte ha förutsätt deras reaktion?
– Vi gör det här för att just lyfta fram alkoholfria alternativ. Vi är marknadsledare på alkoholfri öl och jobbar hårt för att lyfta kategorin. Vi vill lyfta frågan och prata om ansvarsfull alkoholkonsumtion, och vi hoppas att IOGT-NTO tycker det är positivt, säger Henric Byström.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev