Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Cision-vd:n om sin mörka fredag

Publicerad: 11 oktober 2013, 13:48

Magnus Thell, vd på Cision Sverige.

Foto: Pressbild.

Cisions Sverige-vd, Magnus Thell, är allvarlig i sin ton när Resumé talar med honom om hur det kunde gå till att det gick ut ett felaktigt pressmeddelande att Samsung köper Fingerprint Cards för 4,2 miljarder kronor. – Vi har gått på bluffen. Det bara är så, säger han.


Ämnen i artikeln:

Johan CarlströmMagnus ThellFingerprint CardsSamsungCision

Cisions Sverige, Magnus Thell, menar att det inte var fel att först gå  ut med att Cision gjort fel trots att det visade sig att man hade  utsatts för ett utstuderat bedrägeri.

– Vi distribuerade ändå ett falskt pressmeddelande. Det råder det inget tvivel om, säger Magnus Thell.

Han  är hundra på att Cision inte har utsatts för någon hackerattack, utan  berättar att bolaget har talat med en person som har utgett sig för att  vara Fingerprint Cards vd, Johan Carlström.

– Jag vill inte gå in på  så mycket detaljer, men det jag kan säga är väl att vi har en manuell  aspekt gentemot kunden i vår hantering av pressreleaser. Så det är inte  så konstigt att bedragaren har ringt till oss, säger han.

Cision skickar ut 50 000 pressreleaser per år – Magnus Thell hävdar att det är första gången som något liknande har inträffat.

Han  uppger att Cision genomför en omedelbar förändring av sina manuella  rutiner så att det i princip ska vara omöjligt att ringa in en  pressrelease.

– Vi kan aldrig ge en 100-procentig garanti. Det kan man aldrig göra oavsett bransch, säger Magnus Thell.

Det har framkommit att pressreleasen hade ett falskt telefonnummer till Fingerprints vd Johan Carlström.

Magnus  Thell berättar att man först ringde det vanliga numret till vd:n för  att stämma av en sak – vad vill han inte gå in på, och att man sedan  prövade det andra numret för att få kontakt med, vad man alltså trodde  var vd:n för bolaget.

Det är alltid lätt att vara efterklok men  ringde det ingen klocka när man talar om att Samsung har köpt  Fingerprint Cards för 4,2 miljarder kronor.

Det är ju en rätt rejäl  summa för bolaget?
– Vår uppgift är inte att ifrågasätta innehållet i releaserna, säger Magnus Thell.

Han  påpekar att andra nyhetsförmedlingstjänster i USA också har råkat ut  för att bedragare har yckats prångla igenom falska pressmeddelanden.

Du har inte haft ditt bästa avslut inför helgen precis?
– Det här en obehaglig händelse för alla parter, säger Magnus Thell.

Redeye meddelade att Fingerprints marknadsvärde låg på 1 miljarder  kronor i början av januari.  

Det vill säga drygt 3 miljarder kronor  under vad det falska pressmeddelandet angav att Samsung hade köpt  bolaget för.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.