torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

CUF:s ordförande åkte på bjudresa med Philip Morris

Publicerad: 9 augusti 2022, 13:16

Réka Tolnai åkte på gratisresa med tobaksjätten Philip Morris. Foto: Skärmdump Youtube / Wikimedia commons

Som en del av sin lobbyingverksamhet uppvaktar Philip Morris borgerliga ungdomsförbund i Sverige, skriver Aftonbladet. En som åkt på bjudresa finansierad av tobaksjätten är CUF:s ordförande Réka Tolnai.

Ämnen i artikeln:

NyheterCenterpartietPRLobbying

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


Sedan Réka Tolnai tog över som ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) förra året har hon förespråkat en mer liberal svensk tobakslagstiftning. Nu skriver Aftonbladet att Réka Tolnai valt att åka på en bjudresa finansierad av tobaksjätten Philip Morris International, världens tredje största försäljare av tobaksprodukter och innehavare av varumärken som Marlboro och L&M. 

Enligt siffror från organisationen Open Secret, som Aftonbladet refererar till, avsätter Philip Morris årligen cirka nio miljoner dollar för lobbying. På senare tid har bolaget som en del av detta börjat uppvakta de borgerliga ungdomsförbunden i Sverige för att få gehör för sina åsikter. Enligt Philip Morris står de inför en utfasning av sin cigarettförsäljning till förmån för exempelvis så kallade heat not burn-produkter, vilka blivit en allt viktigare inkomstkälla för tobaksjätten i och med allt skarpare tobakslagar.  

LÄS MER: Philip Morris ser det vita snuset som nyckel till tillväxt

Som en del av gratisresan tillbringade Réka Tolnai två dagar på Philip Morris forsknings- och utvecklingcenter i Neuchatel i Schweiz. Tobaksjätten stod för förbundsordförandens resa, måltider och vistelse på lyxhotellet Hotel Beaulac.

– I min roll som förbundsordförande gör jag ofta verksamhetsbesök. Jag försöker prioritera branscher eller företag som på ett eller annat sätt är verksamma inom frågorna som vi driver. Under våren och sommaren har jag bland annat besökt kärnkraftverket Forsmark, Försvarsmakten, lantbrukare och skogsägare. Det ger mig en unik inblick som är svår att ta till sig på annat sätt, säger Réka Tolnai i ett mejl till Aftonbladet. 

En annan som tackade ja till Philip Morris erbjudande var enligt Aftonbladet företrädare för Fria moderata studentföreningen. Övriga ungdomsförbund tackade nej.

LÄS MER: Vilda västern bland snusbolagen – barn följer profiler som gör reklam för vitt snus

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev