torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Dags för Årets lobbyist 2010

Publicerad: 18 mars 2010, 10:07

Årets lobbyist blir knappast Å-RUT:s lobbyist. RUT-avdragen för hushållsnära tjänster har varit ett av de hetaste debattämnena hittills under valåret 2010.  Men de som drev fram RUT-avdragen blev Årets lobbyist redan 2006. Och nu är en av dem med och avgör vem som har lyckats bäst i år.

Ämnen i artikeln:

Årets lobbyistPR

JS

Janne Sundling


Vargar, grisar, SAAB, snus och pensionärer – fem heta ämnen på agendan 2009. (Illustration: Andreas Elgstrand)

Irene Fällström blev Årets lobbyist 2006, då hon arbetade på Svenskt Näringsliv, hon och Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega, fick utmärkelsen för kampanjen för skatteavdrag på hushållsnära tjänster. Numera är hon på Fastighets­ägarna Sverige och med i den jury som avgör vem som blir Årets lobbyist 2010.

Förra året hade juryn rekordmånga nomineringar, 19 personer, företag eller intressegrupper var nominerade. Juryns val föll på Allan Larsson, tidigare finans­minister, som i sin egenskap av styrelseordförande för Lunds universitet hade drivit kampanjen för att få neutronforskningsanläggningen ESS (European Spallation Source) förlagd till Lund.

Här är några som vi tippar kan bli kandidater i år:

Varglobbyn Bakom beslutet att tillåta vargjakten låg starka påtryckargrupper som Svenska jägarförbundet, Jägarnas riksförund och Folkaktionen ny rovdjurs­politik.

Pensionärslobbyn De två pensionärsförbunden PRO och SPF har oerhört envetet bearbetat politiker både i regeringsställning och opposition för att få samma skatt för pensionärer som yrkesarbetande. Anders Borg har lovat att komma med besked i vårbudgeten.

Snuslobbyn Den svenska snusgiganten Swedish Match har gjort armkrok med andra tobaksbolag med snusintressen för att få snusförbudet i EU upphävt. I förhållande till branschens storlek en av de mest omfattande lobbykampanjerna någonsin. Sveriges handelsminister Ewa Björling har flera gånger uppvaktat EU-kommissionen i frågan.

Rädda SAAB SAAB:s vd Jan-Åke Jonsson och SAAB­entusiasten Steven Wade. Jan-Åke Jonsson har hårdnackat och envetet trott på SAAB, och fått regering och Riksgälden med sig till slut. Steven Wade har genom Saabsunited.com mobiliserat SAAB-anhängare världen över till SAAB Independence Day där bil­konvojer på 50 platser i världen samlades till stöd för bilmärkets fortsatte existens.

Djurrättsalliansen Föreningen fick genom okonventionella metoder och en smart mediestrategi hela svenska folket att sätta julskinkan i halsen.

Hjälp oss nominera

För fjortonde året delar Resumé ut utmärkelsen Årets lobbyist. Vem det blir avgörs av en namnkunnig jury, med bred erfarenhet från politikens och påtryckarnas värld. Vem som blir Årets lobbyist­ avslöjas under Almedalsveckan. Och vem har då gjort det mest effektiva påtryckar­arbetet under hösten 2009 och våren 2010?

Vi vill ha ditt förslag. Skicka in din nominering! Skriv gärna lite om personen eller organisationen, och vilka resultat kampanjen har gett. Skicka nomineringen omedelbart – eller senast den 4 juni – till: lobbyist@resume.se

Vår definition av en lobbyist

Vad är en lobbyist? I vår definition är lobbyisten en påtryckare som försöker driva fram beslut som är gynnsamma för dem själva eller deras uppdragsgivare. Lobbyisten kan vara enskilda medborgare, organiserade intressen eller grupper såväl som ett företag. Årets lobbyist bör ha agerat i en avgränsad fråga, och dennes agerande bör ha lett till någon form av resultat, i form av politiska beslut eller direkta utfästelser om beslut.

Här är juryn

I juryn för Årets lobbyist 2010 ingår följande personer:

Martina Lind:
Entreprenör i Thinkubator AB. Tidigare stabs­chef åt Lars Leijonborg, journalist och affärsutvecklingschef på E24. Har utvecklat Politometern.se och Medlemsbasen.se.

Ulf Mårtensson: Tidigare kommunikationschef på TCO och i statsrådsberedningen. Sista ordföranden i DFFG, De förenade FNL-grupperna. Driver i dag eget kommunikationsföretag och samarbetar med Grayling (tidi­gare Sund Kommunikation).

Irene Fällström: Kommunikations­chef på Fastighetsägarna. Utsågs tillsammans med Almegas Ulf Lindberg till Årets lobbyist 2006 för kampanjen för skatteavdrag för hushållsnära tjänster.

Lovisa Lagerström Lantz: Kommunikationschef på Hotell- och Restaurangfacket. Tidigare presschef på NCC och pr-konsult på Westander. Har varit ordförande i nykterhetsförbundet, UNF.

Viggo Cavling: chefredaktör på Resumé.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev