Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Därför fick vi så stort genomslag”

Publicerad: 31 januari 2012, 16:01

Överklassafarin till Solsidan.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX.

"Överklassafarin" till Solsidan fick ett stort genomslag i medierna. Nu berättar Gustav Ingman i vänstergruppen "Allt åt alla" för Resume.se om upplägget, "hatet mot underklassen" och hoten från "överklasspojkarna".


"Överklassafarin" till Solsidan  blev en pr-succé för gruppen "Allt åt alla", vars kärna endast består av ett tiotal personer. Men på plats i Saltsjöbaden fick de mothugg från en del boende som försökte störa aktionen och som även kastade ägg på bussen.

Gustav Ingman, aktiv i "Allt åt alla", berättar nu för Resume.se varför han tror att det hela blev så uppmärksammat.

–       Anledningen till att vi fick ett sådant genomslag beror på att vi tog upp en konflikt som genomsyrar hela samhället men som är svår att få grepp om: klasskonflikten. Vi känner alla av samhällsklimatet blir tuffare i takt med att klassklyftorna ökar. Men i en segregerad stad som Stockholm möter vi mest människor i samma situation som oss, inte de rika som ligger bakom problemen, säger Gustav Ingman och fortsätter:

–       Nu ville vi för en dag ta konflikten till överklassen och samtidigt på ett konkret sätt påvisa hur klassamhället ser ut. Solsidan är ett tacksamt exempel. Inte bara på grund av tv-serien, utan för att Nacka kommun, Saltsjöbaden och Fisksätra är det svenska klassamhället i ett nötskal. Där har vi Sveriges mest trångbebodda miljonprogramområde liggandes granne med ett av Sveriges mest välbärgade överklassghetton.

Gustav Ingman berättar att gruppen varit tillmötesgående med att svara på frågor, ställa upp i intervjuer och delta i debatter om journalisterna har uppträtt "seriöst".

–       Genomslaget berodde på att vi förde fram en grundläggande men dold konflikt i ljuset. Vi har liknande erfarenheter från aktioner som hamnat i mediaskugga. Det är så spänt idag att det inte behövs mycket för att konflikter ska explodera. Kolla på Husby nu. Där ockuperar man en möteslokal för att kommunen vill flytta den till en mindre. Det kan tyckas som en småfråga, men efter år av ökade klyftor och vanligt folks minskade makt – allt till överklassens fördel – är folk arga.

Upprördheten har varit stor.

– Vi hade räknat med stor uppmärksamhet, men vi hade underskattat hur starkt hatet mot underklassen är i Saltsjöbaden. Vi har blivit bombaderade på internet och över telefon av aggressiva hot och förolämpningar från överklasspojkar. Ofta hade de rasistiska förtecken. Vi hade förväntat oss kälkborgare, men fick pulkabrats. På så sätt blev konflikten vi ville visa tydligare och uppmärksamheten större.

”Allt åt alla” ska fortsätta med sina aktioner, närmast i samband med Fredrik Reinfeldts möte Northern Future Forum i Stockholm nästa vecka.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.