Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Därför måste Almedalen hemligstämplas”

Publicerad: 4 juli 2017, 13:26

Per Frykebrant ser faran i att främmande makt får tillgång till Almedalens seminarier.

Foto: Andreas Elgstrand.

Det är inte längre det geografiska läget som gör Gotland så strategiskt viktig för främmande makt, det är de värdefulla seminarierna, skriver Juno PR:s Per Frykebrant.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenJuno PrPer FrykebrantAlmedalen 2017

Innan Almedalsveckan blev vad den är i dag kunde man i programmet hitta seminarier som "Så funkar försäkring", "Forskning om ledarskap" och "Vad är skatt?". I pre-klickbetessamhället var seminarierna allmänbildande, i dagens samhälle verkar de snarare utgöra ett hot. Klickifieringen och teknokratiseringen av Almedalen har resulterat i att varenda arrangör nu gör sitt yttersta för att få sitt seminarium att framstå som så avgörande att det nästan borde beläggas med sekretess. Aldrig ställs Sverige inför så många samhällsutmaningar som under Almedalsveckan. Enligt årets program kommer ledande personer inom näringsliv och politik i slutet av veckan att ha diskuterat, och gett ovärderliga svar på, 61 olika samhällsutmaningar. Almedalsbesökarna får i år en exklusiv inblick i hur till exempel just kommunala avgifter, labbmiljöer och munhälsa kommer att rädda det svenska samhället från att förfalla.

Ett återkommande samtalsämne i Almedalen är hur veckan kan göras mer öppen och tillgänglig. Så även i år. Tyvärr är det redan för sent. Att i ett sånt här läge öppna Almedalen för fler människor skulle vara oansvarigt. Det finns alldeles för mycket känslig information här för att tillåta civilbefolkning. Det är en fråga om rikets säkerhet. Almedalen måste hemligstämplas. Expressen skrev i höstas om hur ryska spioner hade huserat på Gotland under sommaren, utklädda till turister. Exakt vad de gjorde här vet ingen, men man ska nog inte utesluta att det var Almedalsseminarierna som var målet. Det är inte längre det geografiska läget som gör Gotland så strategiskt viktig för främmande makt, det är de värdefulla seminarierna. I år är det en annan fiende till det svenska samhället som har hittat hit. När de som vill skada vårt samhälle inser värdet i det som seminarierna utlovar så finns ingen annan utväg än att hemligstämpla Almedalsveckan. Med tanke på det rådande säkerhetsläget kan årets vecka mycket väl vara den sista som är öppen för oss vanligt folk. Det ligger också i luften. Mycket har fallit på plats i år, precis som sig bör inför ett avslut.

I år ligger partiernas veckodagar i linje med deras respektive auror. Måndag var Jan Björklunds dag, veckodagen då man kavlar upp ärmarna och militäriskt stålsätter sig inför veckan. Tisdagar har ingen känsla och är således veckodagarnas motsvarighet till Centerpartiet. Varför Socialdemokraterna är dagen mitt i veckan behöver ingen närmare förklaring. På torsdagar tvingas man alltid tacka nej till alkohol, precis som Kristdemokrater. Fredag är Sverigedemokraternas dag och veckodagen som oftast slutar i fördomsfulla glåpord och andra tveksamheter. Sen kommer lördag, Miljöpartiets dag, och man bestämmer sig för att bli en renlevnadsmänniska istället. På Moderaternas söndag minns man tillbaka och tänker "jag vill alltid ha fredag". Den önskan försöker de själva redan hemligstämpla.

Per Frykebrant
pr-konsult på Juno PR

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.