Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

De får hedersomnämnande i Årets lobbyist

Publicerad: 14 november 2012, 14:54

Ulrika Blumfelds.

Foto: Andreas Elgstrand.

Sjuksköterskeupproret satte skräck i sjukvårdspolitikerna och gjorde att landstingen fick en svettig sommar. Under 2012 spred sig upproret över Sverige med kravet: Inte under 24 000 kronor i månaden. Nu får Ulrika Blumfelds och Sjuksköterskeupproret juryn för Årets lobbyist 2012:s hedersomnämnande.


Ämnen i artikeln:

Årets lobbyist 2012

Med starkt engagemang och envishet når man rätt långt. Men det fanns de  som trodde att det bakom fanns någon kommunikationsstrateg.

– Jo, det var flera som frågade: Vilken pr-byrå har ni använt? säger Ulrika Blumfelds.

Nej, de sluga strategerna var ett gäng studenter på Röda Korsets sjuksköterskeskola.

– I oktober förra året när ett gäng nyutbildade syrror skulle ut på jobb konstaterade vi att alla erbjöds samma lön.

Sjuksköterskestudenterna i Stockholm var inte ensamma om att reagera på  landstingens lönekartell. I Umeå fanns också en grupp som ville agera.  Genom Facebook växte "Inte under 24 000 kronor" rask till ett  landsomfattande Sjuksköterskeuppror.

– Jag och en annan tjej la upp en mediestrategi. Vi har Dagens Nyheter  hemma, och där fanns en journalist jag tycker är bra. Så vi läckte det  vi hade till den journalisten, som fick första tjing på allt.

De bestämde sig också för ett tydligt mål: Så många som möjligt skulle få (minst) 24 000 kronor i ingångslön.

Från flera av de stora sjukhusen fick de nobben: 21 500 kronor i  ingångslön, var deras bud. Men i andra delar av sjukvården fick de  igenom sina krav. Ulrika Blumfelds har nu ett vikariat på Sabbatsbergs  sjukhus fram till sista januari och tjänar 24 000 kronor i månaden.

– Men på många ställen som sa nej har det varit en katastrofsommar, med brist på sjuksköterskor.

Ulrika Blumfelds har fullt upp med en tvååring hemma och ett heltidsjobb  och Sjuksköterskeupproret förvaltas vidare av andra studenter som snart  ska ut på arbetsmarknaden. Men hon har lärt sig massor om hur man  påverkar.

– Det är inte så jäkla svårt, det gäller att våga, och tänka ett steg  längre hela tiden. Fast sedan har vi jobbat sjukt mycket också.  

Men sjukvårdspolitikerna har hela tiden hukat.

– Vi fick tag på Filippa Reinfeldts (sjukvårdslandstingsråd)  pressekreterare, för vi ville överlämna vår namninsamling. Vi hade rekat  innan och visste att hon var i landstingshuset. Men han sa att han inte  visste var hon var. Hon har inte ställt upp på en enda intervju om  detta. Men om det handlar om hennes kakrecept tackar hon ja direkt.

Även om andra nu för upproret vidare tänker Ulrika Blumfelds inte hålla tyst:

– Det finns en inställning att vi ska vara tacksamma. Men vi betalar vår  egen utbildning, och jag tror vi måste få in lite mer businesstänk i  yrket. Det är de som behöver oss. Och jag tror faktiskt det kommer att  se annorlunda ut om fem år, säger hon.

Juryns motivering:

Löneupproret ”Inte under 24 000 kronor” fick tusentals nyblivna  sjuksköterskor att säga nej till tjänster som ger mindre än 24 000  kronor i månaden. Sjuksköterskeupproret har satt hårt tryck på  landstingspolitikerna och gett förståelse och legitimitet åt  sjuksköterskornas lönekrav både bland allmänhet och makthavare.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Årets lobbyist 2012

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.