Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Deportivo gör svettmaskin för Unicef

Publicerad: 15 juli 2013, 08:31

Maskinen som utvinner vatten ur svettiga fotbollströjor

För att uppmärksamma bristen på rent vatten i världen har Deportivo tagit fram en svettmaskin för Unicef. Deltagare och besökare på Gothia Cup uppmanas nu att lämna in sina svettiga tröjor, eller att anta utmaningen och våga dricka ett glas svett.


Ämnen i artikeln:

DeportivoUnicef

UNICEF och Gothia Cup samarbetar i år under signaturen United for children, med fokus på rent vatten.

– Vi ville lyfta frågan på ett lekfullt och annorlunda sätt. Vår svettmaskin är en påminnelse om att vi alla delar samma vatten. Vi dricker och svettas likadant, oavsett hur vi ser ut eller vilket språk vi talar. Vattnet är allas vårt ansvar och allas vår angelägenhet, säger UNICEF Sveriges vice generalsekreterare Per Westberg.

Uppdraget att ta fram en maskin som utvinner rent vatten från svett, gick till PR-byrån Deportivo.

– När jag bad mekatronikern Andreas Hammar ta fram en svettmaskin åt oss var det lätt ett av de tio konstigaste jobbsamtal som jag har gjort, säger Deportivos vd Mattias Ronge.

Andreas Hammar, känd från SVT:s barnprogram Mekatronik antog utmaningen. Maskinens reningskomponent kommer från HVR Water Purification AB och är framtagen i samarbete med KTH i Stockholm. Den används nu för första gången i svettmaskinen.

– Det finns flera erkända tekniker för att samla och rena vatten. Den tekniska utmaningen i att bygga svettmaskinen liknar de som finns inom rymdindustrin, där varje smutsig vattendroppe, vare sig det kommer från kylvatten, urin, eller just svett, är ovärderlig. Det låter otroligt, men det utvunna vattnet är till och med renare än svenskt kranvatten, säger Andreas Hammar.

IFK Göteborgs Tobias Hysén och BK Häckens Mohammed Ali Khan blir de första att dricka ett glas svett när maskinen invigs idag kl.13:30 på Heden i Göteborg.

Under turneringen ska alla som vill kunna lämna in svettiga tröjor eller dricka svett för att bidra till rent vatten. Förhoppningen är att ha omvandlat svett från ungdomar från över 70 länder.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

DeportivoUnicef

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.