Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Det är en historisk händelse”

Publicerad: 26 maj 2014, 08:48

Feministiskt Initiativ, FI, får en plats i Europaparlamentet. Partiets kommunikationschef tillika Westanders tidigare medarbetare, Amanda Mogensen, är en av de personer som har bidragit till partiets framgångar.


Ämnen i artikeln:

Reklamombudsmannen

- Vi har framförallt fokuserat på homeparties och sociala medier. Vi har inga resurser till annonsering, säger Amanda Mogensen.

Hon menar också att aktioner exempelvis ”Rosa Stolarna” med budskapet ”Ta Plats” har dragit sitt strå till stacken.
- Vi har använt engagemanget som en del av kommunikationen, säger Amanda Mogensen.

Hur väl tycker du att ni har lyckats?
-Otroligt  väl. Vi har tagit en plats i Europaparlamentet och det är första gången  i världshistorien som ett feministiskt parti tar sig in på det här  viset. Det är en historisk händelse och världen ser den, säger Amanda  Mogensen.

Hur tänker ni nu inför riksdagsvalet i september? Du står ju exempelvis på plats 14 på er lista?
- Av ekonomiska och strategiska  skäl ser vi det som en enda lång valrörelse. Vi kanske vilar lite under Kristi Himmelsfärd, säger Amanda  Mogensen.

Vad tror du gör att det här banbrytande resultatet kommer just nu?
-Det är ingen slump, utan det ligger ett hårt arbete bakom från många generationer av feminister, säger Amanda Mogensen.

Tänker man på feminism så är det ju lätt att gå till Simone de Beauvoir och hennes bok ”Det andra könet”. Vad är feminism idag?
-  Det som har hänt är att det har blivit väldigt tydligt för många och  att den feministiska analysen omfattar diskriminering i alla former. Om  man ser världen med i feministiska glasögon så ser man också det finns  en sådan diskriminering överallt, säger Amanda Mogensen.

Svenskar är pigga på att anmäla könsdiskriminerande reklam enligt Reklamombudsmannen, RO. Varför sker allt det här just nu?
-  Det är många människor som är trötta på att jämställdhets- och  diskrimineringsfrågor har saknats i politiken. FI kan möta den längtan  som finns efter något annat, säger Amanda Mogensen.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Reklamombudsmannen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.