PR
”Det är för få som går från näringslivet till politiken”
Publicerad: 25 januari 2012, 14:23
Henry Sténson.
Foto: Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX /.
Henry Sténson ser ingen risk för konflikt mellan hemliga pr-jobb och ordförandeuppdraget på Dagens Samhälle: – Det är ett ideellt uppdrag, jag väntar mig inte ens arvode. Och hur skulle det gå om politiker inte skulle få ha ett yrke.
Förra våren hoppade Ericssons kommunikationsdirektör Henry Sténson av efter nio år för att bli partner på pr-företaget Brunswick. När vi ringer är han fullt upptagen med att analysera Ericssons svaga kvartalsrapport:
– Det är svårt att låta bli. Man är ju intresserad av sina tidigare arbetsgivare och jag har samlat på mig några varumärken genom åren. Jag kör fortfarande Volvo, flyger med SAS när avgångarna passar och pratar just nu i en Sony-Ericssonmobil.
I fjol gjorde Henry Sténson också comeback som politiker och utsågs till ordförande för Moderaterna i Stockholm:
– Det var kanske oväntat, men när jag var yngre var jag aktiv under 17 år. Jag började med MUF i Östergötland och blev ordförande och var senare vice ordförande i MUF på riksplanet när Beatrice Ask var ordförande. Jag satt i kommunfullmäktige i Linköping och i några nämnder.
1986 flyttade Henry Sténson till Stockholm och blev vd för Kinnevikföretaget Expressklipp och slutade då med den aktiva politikern. Sedan gick karriärtrappan via de svenska företagklenoderna Saab, Volvo, SAS och Ericsson.
Men i fjol övertalades han att åter ge sig in i politiken:
– Det är för få som går från näringslivet till politiken, men väldigt många från politik till näringsliv. Men i fjol började Bukowskis vd Michael Storåkers, Gunnar Strömmer, jurist vid advokatbyrån Gernandt & Danielsson, och jag inom Moderaterna i Stockholm. Vi ska förnya idéerna kring Stockholms stad. Jag driver frågan om hur organisationen ska utvecklas. Moderaterna kan mycket väl bli ett parti med 40 % av rösterna i Stockholm.
För några veckor sedan fick Henry Sténson frågan om han kunde ta ett följduppdrag som ordförande för Dagens Samhälle.
– Det är rätt logiskt eftersom jag jobbat med kommunikationsfrågor i 30 år. Dagen Samhälle leds av en mycket kompetent publicist med stark ryggrad. Han har vänt både upplagan och ekonomin på ett beundransvärt sätt. Jag jobbar gärna med folk som har en starkt kompass, även om vi tycker lika ibland.
– I politiken fokuserar vi gärna på de statliga frågorna, men det är ju kommuner och landsting som griper in i människors liv. När gränsen mellan kommuner och näringsliv går i en gråzon blir journalistiken extra viktig. Om jag kan bidra med något, utan att lägga mig i det publicistiska, gör jag gärna det. Ordförandeskapet är ideellt och jag vet inte ens om jag får arvode, jag väntar mig inget.
Finns det inte en intressekonflikt mellan Brunswicks hemliga pr-uppdrag och Dagens Samhälles uppdrag att avslöja?
– Våra kunder är till helt övervägande del inte engagerade i den offentliga sektorn. Vi jobbar mest med börsintroduktioner och företagsköp.
Men du uppges ha uppdrag åt Carema som Dagens Samhälle bevakar?
– Jag har sett att det skrivs en massa. Men vi har inte möjlighet att kommunicera vilka kunder vi har.
Hur hanterar du då en eventuell intressekonflikt?
– Om jag hamnar i en sådan får jag först fundera över hur mitt yrke kan påverka. Sedan har jag en väldigt klok chef på Brunswick att rådgöra med. Blir det problematiskt ska vi säkert kunna lösa det.