Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Det är nog svårt att komma åt mig”

Publicerad: 5 juli 2012, 11:46

Bildt i Almedalen.

Foto: Andreas Elgstrand.

Medierna går ständigt bet i att försöka sätta dit "Teflonmannen" – utrikesminister Carl Bildt. – Det är nog svårt att komma åt mig, säger Bildt som länge varit flitig i sociala medier.


Trots kopplingarna till diskutabla Lundin Oil rinner allt av Carl Bildt. Han är som en teflonpanna eller en gås. Han var en av de första svenska politikerna på Twitter och har inte svårt att ge moteld när han angrips av media.

Med allt fler egna plattformar – behöver du förhålla dig till media på samma sätt?
– Jo, det tycker fortfarande jag att man måste.

Du anses vara väldigt bra på att hantera media och som svår att komma åt, är du det?
– Om man vill komma åt mig är det nog svårt, men om man vill man intervjua mig eller få information om mig är det rätt enkelt.

Har sociala medier hjälpt dig hålla distansen?
– Nä, det har inte hjälpt mig. Traditionella medier finns ju kvar lika mycket ändå. Nästan mera.

Men du menar ändå att deras hierakier utmanas och att de blir svagare?
– Jo, men det blir en omvandling mellan medier. De konkurrerar med varandra och slås ut. Teknologiutvecklingen utmanar den klassiska mediet. Väldigt. Podradio,YouTube. You name it ...

Han välkomnar också att det blir allt fler kanaler och ser hur gamla hierakier utmanas. Men han tror fortfarande på lokaltidningarna.

– Nu är jag ingen expert på den här frågan, men titta på exempelvis Uppsala och UNT. Det var tidigare en renodlad tidning, som idag är mer av ett mediehus med verksamhet på flera plattformar. Ett annat exempel är Östermalmsnytt, där jag råkar bo. När de först kom tyckte jag det var jättefånigt och trodde aldrig det skulle funka. Jag hade uppenbarligen fel.

Kommunicerar du ut mer sakinnehåll idag än tidigare, trots att Twitter bara ger utrymme för 140 tecken?
– Ja, det tycker jag nog absolut. Inte på Twitter kanske, men på bloggen blir det något mera. Ofta blir det ocså att jag länkar till uttalanden eller till annat jag hittat.

Vissa menar att du är arrogant, stämmer det?
– Det får andra avgöra.

Vad tycker du själv?
– Jag vill inte recensera mig själv, det blir antingen för självförhärligande eller för självkritiskt. Det blir aldrig bra. Det blir aldrig rätt.

Carl Bildt tror att medieutvecklingen innebär att tidskrifter med fördjupning får större möjligheter. Han välkomnar också att det blir allt fler kanaler och att gamla hierakier utmanas.

Du som reser mycket – hur ligger Sverige till i medieutvecklingen? Själva tycker vi att vi är jättebra, men alla håller inte med om det.
– Nej, alla håller inte med. Men vi ligger i framkant. Är vi allra främst? Njae.

Fredrik Hazén

Dela artikeln: