Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Det ljusnar för Kreab

Publicerad: 2 juli 2014, 08:03

Charlotte Erkhammar.

Kreab redovisar en rejäl resultatförbättring för 2013, trots att intäkterna sjönk. Orsaken är att de tunga investeringarna efter samgåendet med Gavin Anderson nu är avklarade. – Det har gått mycket bättre, säger vd Charlotte Erkhammar.


Ämnen i artikeln:

Charlotte ErkhammarKreabAlmedalen 2014

Sedan affären med Omnicom år 2009, där Kreab gick ihop med Gavin Anderson, har det svenska bolaget (som även inkluderar byrån i Bryssel) visat röda siffror. Men fjolåret innebar ett trendbrott. Rörelseresultatet vände från minus till ett rejält plus. Detta trots att nettoomsättningen sjönk till.

Förklaringen ligger i att koncernens investeringskostnader de senaste åren har bokförts i det svenska bolaget, som står för runt 25 procent av intäkterna.

– Nu har vi gjort investeringarna och har en struktur som känns stabil. Vi kommer att fortsätta växa, men med vår nya modell med franchisedrivna kontor, säger Charlotte Erkhammar.

Kreab Gavin Anderson har i dag cirka 400 medarbetare på 25 kontor runt om i världen. Dessutom har de ytterligare 16 affiliate-byråer. Globalt sjönk koncernens arvodesintäker från 47 till 42 miljoner euro under fjolåret, liksom ebitda-resultatet som föll från 2,9 till 1,7 miljoner euro.

– Det beror främst på att vi har gjort strukturella förändringar i Australien där vi har haft fem kontor och minskat antalet medarbetare, säger Charlotte Erkhammar.

Framtiden ser hon ljust på:

– Vi ser ett ökat behov av våra tjänster eftersom kunderna blir mer globala. Därför blir frågeställningarna mer komplexa. Public affairs har fått en större betydelse runt om i världen.

Läs mer i Resumés dagliga Almedalstidning (gratis). Klicka HÄR

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.