onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Diplomatgruppen slår samman tre bolag – bildar storbyrå med 70 anställda

Publicerad: 4 februari 2019, 11:07

Från vänster: Fredrik Vannestål, CEO. Fredrik Malm, Creative Partner. Malin Håkansson, Production Manager. Joakim Norman, Creative Partner. Sara Lindström, Account Director. Magnus Westerberg, Creative Partner. Pär Pärsson, Creative Partner.

Diplomatgruppen slår man samman Strateg, YouMe Agency och Repeat Studio för att skapa ett starkare erbjudande inom kreativ kommunikation under varumärket Strateg.

Ämnen i artikeln:

StrategKommunikationsbyråerDiplomat CommunicationsPR

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Nettoomsättningen för Diplomatgruppen ökade till 165 (90) MSEK. Byråintäkten ökade med 80 procent till 115 (65) MSEK. Bakom tillväxten står förvärvet av den digitala spetsbyrån Strateg under våren som omsatte 48,7 Mkr 2017.

Nu kraftsamlar Diplomatgruppen för att skapa ett starkare erbjudande inom kreativ kommunikation. Varumärkesbyrån YouMe Agency, digitala design- och strategibyrån Repeat Studio och Strateg, går samman och bildar en ny byrå under varumärket Strateg. Med sina 70 medarbetare i Stockholm och Örebro blir det nya Strateg en av landets större kreativa kommunikationsbyråer.

Bland byråns kunder återfinns bland annat Telia Company, KFO, Actic, Rädda Barnen, Epiroc, Ford, Holmen, Swecon, Loomis, SOS Alarm och Svensk Bilprovning.

Diplomatgruppens vd Oscar Hyléen berättar att rekordutvecklingen både har drivits av förvärvet av Strateg, men också beroende på stark tillväxt i befintliga verksamheter och de verksamheter som nyligen startats upp i form av Repeat Studio (2016) och Tale (2016).

– Vi har byggt upp en progressiv och dynamisk verksamhet, tycker vi. Vi har stärkt upp med nya verksamheter löpande. Förvärvet av Strateg förra våren gjorde eftersom vi ville ta vårt kunnande inom digital utveckling till nästa nivå. I Diplomatgruppen anser vi att varumärke och digital strategi överlappar varandra där vi känner att vi behöver samla våra krafter i större utsträckning. Vi ser ett förändrat konsumentbeteende och marknadsavdelningar som organiserar sig på ett annat sätt idag där marknad, IT och sälj samarbetar nära. Vi vill bistå våra kunder med att driva förändringsarbetet, säger Oscar Hyléen till Resumé.

De senaste åren har vi sett aktörer som ni H&H Group och Gullers Grupp köpa upp mindre spelare i en allt högre takt samtidigt som fler koncerner väljer att slå ihop sina byråer. Hur ser du på konsolideringstrenden i pr-branschen?
– Den är fullt naturlig om man ser till att behovet av kommunikation är större än någonsin och har aldrig varit viktigare. Kommunikation 2019 är affärskritiskt för alla aktörer inom näringslivet. Antalet aktörer inom kommunikation har exploderat de senaste åren. Samtidigt ser vi en framväxt av nya spelare, till exempel inom sociala medier och att alltfler management-konsulten köper in kommunikation och konkurrerar om uppdragen. Då är det naturligt att det blir konsolideringar för att möta den ökade konkurrensen.

– Vi kommer från företagskommunikationshållet, bland annat med public affairs. De senaste åren har vi skapat förutsättningar för en helt typ av byrå som kan jobba i ett nytt landskap där silos på kundsidan har nedmonterats och försäljning, kommunikation, IT och marknad jobbar integrerat. Det gör att en lobbying-kampanj anno 2019 kan stöttas upp med marknadskommunikation för att driva opinion. Vi är inte en 360-byrå, men vi försöker ha ett holistiskt angreppssätt.

Strategs vd Fredrik Vannestål:
– Genom att gå samman breddar vi vårt utbud och får ett starkare erbjudande och mer kraft. Vi vill vara en rådgivare till morgondagens marknadsavdelningar.

Hur ser ni på konkurrensen från managementkonsulterna?
– Det är uppenbart en trend som kommer är i tilltagande och för att rusta sig i konkurrensen krävs att man behärskar teknik, bra och stabila processer, men också hög kreativitet och när det kommer till den sistnämnda ingrediensen så tror jag inte att alla kommer att lyckas, det är en tuff match att gå.

Fredrik Vannestål igen:
– Det är en sak att ha kreativitet och idéhöjd i sitt DNA och i sina arbetsprocesser. Det kan vara svårare att plocka in det över en natt.

Oscar Hyléen utesluter inte fler förvärv under 2019:
– Vi gör vad som krävs för att kunna göra rätt för våra kunder. Men vi har en bra palett just nu. Vi vill växa och ta position för att möta förändringarna på marknadsavdelningarna.

Fredrik Vannestål:
– Just nu handlar det om att få ihop verksamheterna. Sedan handlar det om att komma ut på marknaden och träffa våra kunder.

Vid utgången av 2018 engagerade Diplomatgruppen cirka 100 medarbetare.
Vid sidan av Strateg består Diplomatgruppen av Diplomat Communications, en etablerad rådgivare inom public affairs, corporate communications och finansiell kommunikation, och content marketingbyrån Tale som startades 2017.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev