Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

DJ-battlet kan vara en muta

Publicerad: 3 juli 2015, 07:43

Dagens Media anordnar DJ-Battle i Almedalen. Foto: Anna Jandler

Fick du en biljett till DJ Battle? Då kan du vara mutad. "Allt beror på i vilket syfte den gavs bort" säger Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenAlmedalen 2015

Bubbel, mingel och middagar. Där har ni de klassiska "smörjmedlen" i Almedalen. Men det mest eftertraktade för många är en biljett till DJ Battle. Så eftertraktad att det kan vara en muta.

Men allt beror på vem som gav och till vem. Och framförallt i vilket syfte.
– Syftet är helt avgörande. Ger man för att man förväntar sig något i utbyte så kan det vara en muta, säger Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor.

Hur är det med ett Almedalsmingel?
– Ett mingel med en macka, en lunch eller ett glas vin är okej. Däremot är det inte tillåtet med en trerätters middag om det inte har något med jobbet att göra.

Resumé skrev i onsdags om Manhattanpriserna för boende i Visby. Att ge ett par övernattningar kan också falla under muta, enligt Helena Sundén.
– Det ska bedömas som i andra sammanhang, Almedalen ska inte särbehandlas. Normalt sett brukar man betala för sitt eget boende. Det kan i vissa fall gå över gränsen, säger Helena Sundén.

Finns det några beloppsgränser för vad som är tillåtet?
– Nej, det är måttfullhet som gäller.

Och vad är det?
– När den nya mutlagen kom 2012 skärpte vi det med en kod. I den kan man läsa om man är osäker. Eller så kan man ringa Institutet mot mutor för att få råd, säger Helena Sundén.

Om man misstänker muta?
– Då kan man anmäla till polisens korruptionsgrupp.

* Polisens korruptionsgrupp nås på telefon 114 14.

Fredrik Nejman

Ämnen i artikeln:

AlmedalenAlmedalen 2015

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.