torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

DO lägger ner anmälningar mot Fotografiskas manspris

Publicerad: 25 april 2017, 08:00

En förhöjd entréavgift rörde upp känslor.

18 anmälningar har hittills registrerats av Diskrimineringsombudsmannen, DO, efter Fotografiskas kampanj om förhöjd entréavgift för män. Nu läggs ärendena ner.

Ämnen i artikeln:

ReklambyråerDiskrimineringsombudsmannenFotografiskaOrd&Bild

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Det var på den internationella kvinnodagen, den 8 mars, som Fotografiska museet höjde sin entréavgift för män med 13 procent. Anledningen till det var att uppmärksamma de ojämställda lönerna mellan könen som fortfarande råder i Sverige.

Beslutet meddelades i ett inlägg på Facebook, som snabbt blev viralt.

Tilltaget hyllades, men det fanns även de som reagerade med motsatta känslor. Inte mindre än 18 anmälningar om diskriminering skickades in till DO.

– Vi har avslutat dessa ärenden utan att DO inleder tillsyn. Grunden för det ställningstagandet är bland annat att vi bedömer att vi i närtid utförligt har adresserat frågan om könsdiskriminering inom varor/tjänster och arbetsliv och att vi i dessa ärenden har lämnat tydliga vägledningar om vilka avvägningar som avgör om särbehandling enligt kön är tillåten eller ej enligt DL, skriver Clas Lundstedt, pressansvarig på DO, i ett mejlsvar till Resumé.

Ärendena han syftar på är till exempel tillsynen mot Stockholms stad och Malmö stad avseende könsseparerade öppettider i simhallar och tillsynen mot ÅF avseende Ladie's month.

Niclas Fors, creative director på Fotografiskas reklambyrå Ord & Bild, säger att de hade räknat med att kampanjen skulle röra upp känslor.

– Hela meningen var att uppmärksamma och skapa diskussion kring ämnet ojämställdhet, så vi hade räknat med att det skulle bli lite stormigt. Få ämnen engagerar så mycket som jämställdhet. Fotografiska tror på demokrati och allas rätt att tycka vad de vill. Så om någon tycker att det är diskriminering att uppmärksamma den svenska ojämställdheten, genom att höja entrépriset för män med 13 procent under en dag, så är de i sin fulla rätt att tycka det, säger han.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev