Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Efter massakern: Pressen ökar på Walmart i sociala medier

Publicerad: 5 augusti 2019, 09:17

Massskjutningen i den amerikanska gränsstaden El Paso tog 20 människoliv. Nu höjs röster i sociala medier om att varuhusjätten måste begänsa tillgången till automatvapen – men också att beväpna delar av personalen.


Varuhuset Walmart är ett av USA:s största företag med drygt två miljoner anställda och en omsättning på 514 miljarder dollar (2018). Efter helgen är jätten skakad över masskjutningen inne på ett av kedjans varuhus i El Paso där en man som tydligt uttryckt sina främlngsfientliga åsikter sköt 20 personer till döds.

I ett offiiellt uttalade skrev Walmart att företaget "är i djup chock och att man ber för offer, räddningspersonal och de egna medarbetarna" och att man "arbetar tillsammans med polis och rättsväsende i ärendet".

Bara fem dagar tidigare mördades två personer när en man sköt inne i en Walmart-butik i delstaten Mississippi och mitt i anspänningen som företaget befinner sig ökar trycket i sociala medier på att företaget borde se över sin vapenförsäljning, rapporterar CNN.

Flera hundra personer har uppmanat Walmart att sluta sälja vapen i sociala medier. När företaget gick ut och beskrev vilken chock medarbetarna befann sig har flera svarat att Walmart är en av de största försäljarna av vapen i USA och borde därför inte chockeras över en sjutning.

"Hej @Walmart! Det här är en fantastisk möjlighet att visa riktigt ledarskap och sluta sälja vapen," skriver exempelvis skådespelaren Alyssa Milano på Twitter.

Parallellt med debatten om vapenförsäljningen har både kunder och Walmarts anställda uttryckt sin vilja att utrusta personalen med vapen i preventivt syfte.

Kedjans försäljning av jaktvapen har funnits med sedan starten men på senare år har Walmart bland annat stoppat försäljningen av automatkarbiner och ökat åldersgränsen till 21 år. Den typen av vapen som användes i El Paso-massakern  har inte sålts på Walmart på flera år, men när skjutningarna sker i ett av kedjans varuhus aktualiseras frågan om att begränsa försäjningen på nytt.

Masskjutningen i El Paso utreds som både mord och hatbrott då gärningsmannen bara några timmar före skjutningen skrev ett brev där han uttryckte hat mot invandrare.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.