måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Efter Trumps talplagiat: "Skolexempel på usel kriskommunikation"

Publicerad: 21 juli 2016, 07:26

Melania och Donald Trump.

Kampanjchefen förnekade och skyllde ifrån sig innan talskrivaren tog på sig skulden för Melania Trumps plagiat. Hanteringen av krisen har varit usel, menar Patrik Westander.

Ämnen i artikeln:

Patrik WestanderMichelle ObamaHillary ClintonMelania TrumpWestanderDonald Trump

MF

Mårten Färlin


I anslutning till öppningen av Republikanernas konvent i måndags höll Donald Trumps fru Melania Trump ett tal som få ska komma att glömma. Stora delar av talet var taget rakt från Michelle Obamas tal som hölls för åtta år sedan, då i samband med Demokraternas motsvarande konvent.

Det som följde var en krishantering utan dess like. Melania Trump sa först till NBC att hon hade skrivit talet på egen hand med "så lite hjälp som möjligt". Senare kallade kampanjchefen Paul Manafort anklagelserna för absurda, förnekade att det skulle röra sig om plagiat och skyllde på Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

LÄS MER: Trump snodde från Obamas tal – här är klippet på fruarna som fått media att koka över

Först efter det tog talskrivaren Meredith McIver på sig skulden för plagiatet, som tidigare skrivit boken "Think Like a Billionaire" tillsammans med Donald Trump. I ett pressmeddelande berättar hon att Melania Trump hade uppgett Michelle Obamas tal som en förebild, varpå talskrivaren antecknade några passager – som sedan helt sonika fick bli en del av texten.

Pr-konsulten Patrik Westander beskriver Donald Trumps hantering av affären som ett "skolexempel på usel kriskommunikation."
– Det dröjde mer än 36 timmar innan en talskrivare trädde fram och tog på sig skulden för Melania Trumps plagierade tal. Dessförinnan förnekade Trumps kampanjchef helt problemet och försökte dessutom skylla kritiken på Hillary Clinton, säger han till Resumé.

Donald Trump har i en tweet skrivit att det finns positiva aspekter med talplagiatet – om man tror på att all publicitet är bra, eftersom händelsen har fått mer utrymme i media "än något annat i politisk historia".

Men Patrik Westander håller inte med.
– Man bedöms inte bara utifrån den kris som har inträffat, utan minst lika mycket utifrån hur man hanterar krisen. Kanske är det nu fler väljare som undrar över Donald Trumps förmåga att som president hantera en riktig kris, när människoliv kan stå på spel, säger han.

Men en sak har presidentkandidaten rätt i: Att talet fick oerhört stor uppmärksamhet. Patrik Westander förklarar varför.
– Avslöjanden är bra nyhetsmaterial och det var enkelt att illustrera talplagieringen med rörlig bild. Det var också ironiskt att talskrivaren lånade från just demokraten Michelle Obama och att formuleringarna handlade om värderingar.

– Dessutom bidrog det starkt att Trumpkampanjen hanterade mediekrisen så inkompetent. Kampanjchefen borde i stället ha tagit sitt personliga ansvar, erkänt misstaget direkt och bett om ursäkt till Michelle Obama. Då hade mediestormen blåst över betydligt snabbare, säger Patrik Westander.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev