Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Efter UG-granskningen – Telia sponsrar diktatorns fest

Publicerad: 24 oktober 2013, 13:59

Islam Karimov.

TeliaSoneras vd Lars Nyberg och stora delar av styrelsen slutade efter Uppdrag Gransknings avslöjande om bolagets 3G-affärer i diktaturen Uzbekistan. Nu visar det sig att TeliaSoneras bolag Ucell sponsrar ett kulturevenemang som ska försköna regimen – diktatorsfamiljen Karimova står bakom eventet.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningLars NybergTeliaSonera

TeliaSonera bekräftar att dotterbolaget Ucell sponsrat  festivalen Art Week Style.uz i huvudstaden  Tasjkent, men vill inte kommentera vilka belopp det handlar om.

Människorättsorganisationen, Human Rights Watch, HRW, är kritisk.
–  Sponsring av ett evenemang som drivs av Fund Forum innebär i praktiken  sponsring av Uzbekistans regering. Det medför att man mycket nära lierar  sig med president Islam Karimov och hans dotter Gulnara Kariomov, säger  Steve Swerdlow, Centralasienutredare på HRW till TT.

Han hävdar att syftet  med evenemanget är att visa en glamourös bild av landet, men miljontals  medborgare har mobiliserats för att plocka bomull i samma veva som  evenemanget sker.

Presschefen Salomon Bekele uppger att TeliaSonera inte  ska sponsra liknande evenemang framöver, men är tydlig med att  det är Ucell som sponsrar konserten.

– Det hade inte blivit (beslutet) om det  hade fattats högre upp i organisationen…Syftet med sponsring är ju att  komma ut i god dager, inte tvärtom, säger han till TT.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.