Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Eiken tvingas bort från SEB

Publicerad: 25 mars 2009, 19:09

Enligt källor till Resumé får Odd Eiken sparken för kommunikations­missarna kring SEB:s chefsbonusar. – Jag har inte fått någon sådan information, säger Odd Eiken.


Ämnen i artikeln:

Annika FalkengrenSEB

Resumé nummer 12 2009

Det blev Wallenberg­­sfären som skördade finans­krisens första kommunika­tionsoffer när SEB:s kom­­mu­ni­ka­tions­direktörOdd Eiken nu sparkas.
Resumé kunde förra veckan avslöja hur Odd Eiken och Kreab Gavin Anderson internt fått bära skulden för hantering kring bankens bonusmissar.
Enligt Resumés källor är det Annika Falkengren själv som har bestämt att Odd Eiken ska lämna banken.
Missnöjet kring hur Odd Eiken och hans tidigare arbetsgivare Kreab Gavin Anderson har hanterat kritiken mot SEB:s chefsbonusar har varit enormt. Annika Falkengren uppskattade inte hanteringen och det faktum att man kommunikationsmässigt var helt oförberedd på hur man skulle behandla frågan.

Enligt Resumés källor är det biträdande koncernchefen Bo Magnusson som ska få hålla i yxan.
Resumé har sökt Odd Eiken under flera dagar för att få honom att bekräfta att han tvingas lämna banken, men han har gjort sig oanträffbar trots otaliga telefonlappar från sin sekreterare.
Resumé når honom över mobiltelefon.
Stämmer det att du tvingas sluta på SEB?
– Jag har inte fått någon sådan information. Inget upp­drag är för evigt men det stämmer inte.
Har du fått någon kritik för hur du har hanterat kommunikationen?
– Jag är inte intresserad av att kommunicera det. Kommunikationen är ett redskap för företagets mål och beslut oavsett om dessa är svåra, lätt, bra eller dåliga. Den kan alltid bli bättre, men det viktigaste är ju sakfrågorna. Jag har inget intresse av att diskutera det offentligt.
SEB tog bort bonusarna för de högsta cheferna för att tillmötesgå regeringens bonusregler och kunna kvalificera sig för garanti- och kapitaltillskottsprogrammen. I samband med detta lät SEB bli, eller glömde, att berätta att den fasta lönen samtidigt höjdes för Annika Falkengren och de övriga i koncernledningen.
Bankens informations­direktör Odd Eiken och pr-byrån Kreab Gavin Anderson nonchalerade sprängkraften i frågan och struntade i att ta fram någon strategi.
Uppgivet konstaterade då Annika Falkengren:
– Det är väl här det har gått fel kommunikationsmässigt.

När Resumé förra veckan var i kontakt med SEB:s tidigare informationschef Viveka Hirdman-Ryrberg, nu­mera ansvarig för Annika Falkengrens vd-kansli, uttryckte hon stark kritik mot hur kommunikationsfrågan hade hanterats internt.
– Vi har haft svårt att få omvärlden att förstå resonemanget bakom vår strategi.
Om Odd Eiken får någon fallskärm eller avgångsvederlag är i dagsläget oklart.
Bankens presschef Katja  Margell vill inte lämna ut Odd Eikens anställningsvillkor.
– Vi lämnar aldrig ut sådana uppgifter eftersom det har med de anställdas integritet att göra
Odd Eiken själv är ännu mer tystlåten:
– Jag har en vanlig tills­vidareanställning men något annat har jag ingen anledning att diskutera med dig.

truefalse

Odd Eiken

Odd Eiken är född 1958 och har examen från Handelshögskolan i Stockholm. Han har bland annat arbetat som talskrivare åt förre M-ledaren Ulf Adelsohn. Efter den borgerliga valförlusten 1994 arbetade Odd Eiken ett par år för tankesmedjan Timbro och sedan som informationsdirektör på SAF. Han har också varit executive vice president Kreab Group och head of crisis management.
Odd Eiken var också tidigare vd på pr-byrån Söderberg & Alm som köptes upp och blev Gramma. Han var statssekreterare på utbild­ningsdepartementet under Beatrice Ask (M) under åren 1991–1994.
Odd Eiken har suttit i styrelsen för Sveriges Television. Han är gift med Ingrid Eiken, statssekreterare på kulturdepartementet.

Claes de Faire

Ämnen i artikeln:

Annika FalkengrenSEB

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.