tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Emilsson säljer in SAAB:s finansdoldis

Publicerad: 19 augusti 2009, 14:28

Kreab Gavin Anderson och Peje Emilsson står bakom Koenigseggs offensiva strategi mot regeringen. Bandet till finansmannen Augie K Fabela gör Peje Emilsson till en dold storspelare i SAAB-affärens kuliss.

Ämnen i artikeln:

Peje EmilssonKreab Gavin Anderson

CdF

Claes de Faire


truefalse

Kreab Gavin Anderson

Både på landets redaktioner och på näringsdepartementet har man noterat hur den tilltänkta SAAB-köparen Koenigsegg har flyttat fram sina positioner mot regeringen.
Som en välinsatt bevakare av affären konstaterade så är det ”lite mer raffinerat än att en sportvagnstillverkare från Ängelholm skulle ha kokat ihop det”.

Någon måste ge vika
Enkelt uttryckt kan man säga att det är match mellan Christian von Koenigsegg och Maud Olofssons statssekreterare Jöran Hägglund – ett chicken race där en part snart måste ge vika. För Christian von Koenigsegg handlar det om att få regeringen att ge ett stödlån på tre miljarder kronor för att kunna ro affären med GM i hamn. För Jöran Hägglund handlar det om att stå upp för principen att en politiker håller sitt ord och inte spelar med skattebetalarnas pengar.
Bakom det uppskruvade tonläget står Kreab Gavin Anderson som har anlitats av Koenigsegg Group för att lyckas baxa igenom den sista delen av affären.
Pr-byrån har anlitats med konkret uppdrag att sätta press på regeringen och framställa det som att framtiden för SAAB hänger på regeringen och inte på bristen på privata investerare.

Spindel i nätet
Peje Emilsson har anlitats direkt av finansmannen Augie K Fabela som är initiativ­tagare till affären och en av finansiärerna.
Peje Emilsson fungerar som en spindel i nätet med flera uppdrag från den skygge finansmannen:
Strategin mot regeringen.
Etablera Augie K Fabela i Sverige och förklara logiken kring en sådan här affär.
Presentera Augie K Fabela för finansmän som kan tänkas vara intresserad av att delta i SAAB-affären.
Bistå i tankar kring SAAB:s framtida varumärke. Om affären går i hamn ska Peje Emilsson rekrytera varumärkesbyggare till bilmärket.

Biltillverkarens informationschef Halldora von Koenigsegg bekräftar att gruppen har anlitat Kreab och ber att få återkomma med mer information.
När hon sedan ringer upp Resumé är det plötsligt locket på.
För Halldora von Koenigsegg har samarbetet med Kreab plötsligt blivit väldigt komplicerat.
Hon vägrar både att lämna ut namn på konsulterna, vem som kan veta det internt eller vem man kan kontakta. Det går helt enkelt inte.
– Jag har ingen information om detta. Jag kan inte nämna några namn. Jag har ingen möjlighet att berätta vem du ska söka här hos oss. Det är hemligt.

Bryter tystnaden
Men Kreab Gavin Andersons arbetande styrelseordförande och toppkonsult Peje Emilsson gör något för honom mycket ovanligt. Han bekräftar att han är anlitad.
– Jag arbetar med dem, det stämmer. Jag har varit med på stormöten där flera konsulter har varit inblandade och därför kan bekräfta det för dig.
Men sedan är det locket på igen. Enligt Resumés källor har uppdraget pågått sedan i juni och Peje Emilsson hanterar uppdraget ensam men med assistans från den tidigare affärsjournalisten Salomon Bekele.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev