Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Emilsson: ”Sammanslagningen var tuffare än jag trott”

Publicerad: 10 augusti 2017, 09:46

Peje Emilsson, styrelseordförande och huvudägare i Kreab.

Foto: Sören Andersson

Kreabs intäkter sjunker och har svårt att nå lönsamhet. Grundaren Peje Emilsson tillstår nu att samgåendet med Gavin Anderson inte gått så smidigt som han hoppats. Samtidigt ångrar han inte valet att satsa globalt.


Ämnen i artikeln:

Peje EmilssonPR-ByråerKreabKreab Gavin Anderson

I går berättade Resumé om Kreabs senaste bokslut som visar på sjunkande intäkter och en förlust för hela koncernen. Bland annat tvingades byrån ta en nedskrivning på 40 miljoner kronor efter att felaktigheter i redovisningen uppdagats i Australien. Dessutom skrev värdet på USA-kontoret ned med 20 Mkr.

LÄS MER: Felräkning sänker Kreab – ägarna tvingas gå in med nya miljoner

Peje Emilsson grundade Kreab i Stockholm för 42 år sedan och är fortfarande byråns majoritetsägare.
– I grunden har vi gjort en otrolig omvandling. Vi finns nu i 24 länder och Sverige står bara för omkring 15 procent av intäkterna. Kreab har blivit ett brett internationellt företag, säger han till Resumé.

Även om Peje Emilsson inte vill tala om samgåendet med Gavin Anderson år 2009 i negativa ordalag medgrer han att resan inte gått helt spikrakt.
– När man gör en fusion går inte allt bra. Det finns alltid saker som inte är vettiga, och både Australien och USA hade problem, säger han. Det är riktigt att top line minskade under 2016, och ett viktigt skäl är att Australien försvann. Om du finns i 25 länder kommer det alltid finnas problem i minst ett. Det ska man ha stor respekt för.

– Jag tycker det var jättebra att vi gick samman, men det har varit tuffare än vad jag trott. Sedan 2015 är vi Kreab (innan Kreab Gavin Anderson) och det har lett till stora förändringar. Vi har också breddad kundkretsen, och vår största kund i dag står bara för tre procent av de totala intäkterna.

Om härvar på det numera nedlagda kontoret i Australien säger Peje Emilsson:
– Vi satte omedelbart in externa revisorer som upptäckte allvarliga felaktigheter. De var så pass allvarliga att man var tvungen att likvidera bolaget. Det hade varit trevligare att slippa, men allt kan inte gå som man vill.

Resumé rapporterade igår att Peje Emilssons ägarbolag Magnora sköt till 122 miljoner kronor till Kreab under fjolåret.
– Vi har omvandlat lån till aktiekapital, förklarar han. Vi har stärkt kapitalbasen rejält, men inte skjutit till pengar.

Varför?
– Vi tycker att det är långsiktigt agerande. Det blir tydligare och bättre gentemot omvärlden, och ger en mer rättvis bild av vår ställning.

Kreab utgör i dag en mindre del av Magnoras innehav. Överlägset störst är Kunskapsskolan, men även äldreboendeföretaget Silver Life är på frammarsch. Peje Emilsson lägger ändå hälften av sin tid på sin första skapelse. Främst i rollen som rådgivare åt ett antal kunder.

Ligger Kreab extra varmt om hjärtat?
– Jag gillar alla bolagen, men det är det första jag startade, och jag trivs utomordentligt bra med att jobba med Kreab.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.