Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

"En kampanj är planerad"

Publicerad: 6 april 2011, 13:32

Idag presenterade Riksbanken Sveriges nya sedlar och mynt. En ny 2-krona och en 200-kronorssedel kommer att sälla sig till pengaskaran och det är även klart vilka som kommer pryda sedlarna. – Vi planerar en kampanj för att nå ut till alla hushåll, men det är först när sedlarna och mynten är helt klara om ett par år, säger Tomas Lundberg, presskontakt på Riksbanken, till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

RiksbankenAstrid Lindgren

Fotomontage, taget från Riksbankens pressmeddelande.

Astrid Lindgren, Evert Taube, Greta Garbo, Ingmar Bergman, Birgit Nilsson och Dag Hammarskjöld är motiv på de nya sedlarna. Mynten kommer även i fortsättningen att prydas av Sveriges statschef. Alla sedlarna kommer att ha ett naturmotiv som är kopplat till den person som porträtteras på sedeln.

– Riksbanksfullmäktige har valt personer som gjort positiva och viktiga kulturella insatser under 1900-talet. Vi tror att de nya motiven på ett positivt och representativt sätt speglar det svenska kulturarvet och olika delar av Sverige. En jämn fördelning mellan kvinnor och män har varit en självklar utgångspunkt, säger Johan Gernandt och Leif Pagrotsky, ordförande respektive vice ordförande i riksbanksfullmäktige, i ett pressmeddelande.

2015 räknar Riksbanken med att de nya sedlarna och mynten ska finnas i var mans hand.

– Vi planerar en kampanj för att nå ut till alla hushåll, men det blir aktuellt först när sedlarna och mynten är helt klara om ett par år, säger Tomas Lundberg, presskontakt på Riksbanken, till Resume.se.

Och fortsätter:

– Vi kommer att utlysa en formgivningstävling inom kort där olika konstnärer får ge förslag på bland annat hur naturmotiven på sedlarna ska se ut och den kommer att pågå nu under 2011. Någon gång under 2012 ska vi ha bestämt exakt hur sedlarna ska se ut.

Senast Riksbanken hade en kampanj var 2001 när de uppgraderade 100–kronorssedeln och 500-kronorssedeln med nya säkerhetsdetaljer.

Malin Carlehäll

Ämnen i artikeln:

RiksbankenAstrid Lindgren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.