lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”En katastrof för Demokraterna – kommer skapa stora problem”

Publicerad: 21 december 2015, 13:32

Bernie Sanders kampanjarbetares intrång i Hillary Clintons väljardatabas skakar det demokratiska partiet. För Resumé berättar Reform Acts kampanjchef Jakob Ohlsson vilka konsekvenser han tror att skandalen kommer att få.

Ämnen i artikeln:

Politisk kommunikationReform ActHillary ClintonPR

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Med databasen har alla demokratiska kandidater tillgång till viss data såsom adressändringar och dödsfall. Men stora delar av plattformen är individuellt designad och stängd för konkurrenterna.

Det som ska ha skett i förra veckan är att NGP VAN, företaget som sitter på informationen, råkade ut för ett säkerhetsproblem i onsdags. Detta gav utomstående access till Hillary Clintons stängda delar av systemet. Ett antal kampanjarbetare hos Bernie Sanders utnyttjade luckan för att surfa runt bland uppgifterna innan brandväggen började fungera igen.

Reform Acts kampanjchef Jakob Ohlsson har träffat företrädare från NGP VAN vid ett antal tillfällen och har försökt få databasen till Sverige. Verktyget som loggar väljare och supporters har under Barack Obamas lyckade presidentvalskampanjer 2008 och 2012 gett demokraterna en stor fördel mot Republikanerna. Plattformen för databasen är en av största strukturinvesteringarna Demokraterna och den progressiva rörelsen gjort de senaste tio åren. Det är kärnan i hela kampanjen eftersom databasen samlar alla väljarkontakter.

– Det verkar inte ha varit särskilt svårt att göra intrång, lite som när Niklas Svensson fick tillgång till Socialdemokraternas intranät. De tog bara bort en brandvägg och sedan fick de tillgång till all information. Det är än så länge oklart vilka uppgifter de har laddat ner. Det blir helt avgörande för hur man kommer att se på den här skandalen i efterhand, säger Jakob Ohlsson till Resumé och fortsätter:

– Utifrån informationen kan de teoretiskt ha fått tillgång till data som avgör vilken kampanjstrategi Hillary Clinton kommer att ha. Det är egentligen mer avslöjande än strategidokument eftersom man ser hur strategin implementeras i väljarkontakter.

Hur stor skandal är detta?
– Det är en katastrof för Demokraterna som kommer att skapa stora problem framåt. Framförallt med tanke på hur central databasen är för kampanjen. Rent krasst har NGP VAN haft monopol på verktyget. Skandalen kan växa om det visar sig att någon kandidats kampanjarbetare använt sig av data från till exempel medlemmar till en miljöorganisation eftersom flera NGO:s också använder sig av plattformen.

Hur tror du att det kan komma att påverka Demokraterna i presidentvalskampanjen nästa år?
– Skandalen har inte nått utanför de som är politiskt intresserade. Det har skett inom partiet där en kandidat fått tillgång till data från en annan. Jag tror inte att det kommer att få så stora efterverkningar.

När skandalen uppdagades slängde demokratiska partiet ut Bernie Sanders från databasen i 48 timmar och en intern utredning ska ta reda på vilken kampanjdata de fått tillgång till. Bernie Sanders svarade med att stämma The Democratic National Committee och krävde omedelbar åtkomst till databasens uppgifter som bland annat omfattar information om hur de registerade har röstat tidigare.

– Det här oerhört allvarligt om man ser till att Bernie Sanders hade tänkt sig att använda sin del av databasen under debatten och lyfta vissa ämnen vilket de inte kunde göra. Företrädare i Sanders läger bland annat kampanjchefer har dragit höga växlar på detta och anklagat partiet för att ta ställning för Hillary Clinton. Nu blev det bara en 48 timmar lång avstängning, men det är svårt att veta om den var motiverad. Det är helt beroende på vilken data de fått tillgång till.

Hade Demokraterna kunnat agera annorlunda än att slänga ut Bernie Sanders från plattformen?
– Ja, de borde inte vara så svårt att få in en tekniker som kunde leta fram exakt var problemet var tidigare. Avstängningen kan ses som en panikåtgärd.

Hur kommer det här att påverka hur man jobbar med databaser i amerikanska presidentvalskampanjer?
– USA har kommit mycket längre och har mycket större kunskap på området än i Sverige. I dagsläget är Demokraterna helt beroende av databaserna och därför blir det svårt att ställa om. Databaser och databasanalytiker är deras motsvarighet till opinionsmätningar och opinionsanalytiker. Så långt har de förflyttat sig. Förhoppningsvis kan skandalen göra att frågor som lätt trivialiseras, säkerhet och personlig integritet, kommer högre upp på agendan.

– I värsta fall kommer Demokraterna att hamna i en liknande situation som Republikanerna. Att de inte kommer överens om ett gemensamt verktyg. I Republikanernas fall håller de största investerarna Koch Brothers på att skapa en egen databas. Då hamnar väljardata i händerna på andra intressen. Den stora risken är att den gemensamma infrastrukturen för hur man bedriver kampanjer splittras. Det som varit partiets största fördel.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev