Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

En svensk försvarsinformatör tiger

Publicerad: 30 mars 2010, 13:05

När tidningen Värnpliktsnytt ringde runt till 34 informatörer inom Försvarsmakten ville åtta informatörer inte svara på frågan om de har förtroende för informationsdirektören Erik Lagersten. Fem sade att de inte hade förtroende för honom, och 21 personer sade sig ha förtroende för honom.


Ämnen i artikeln:

Försvaret

Erik Lagersten. Foto: Torbjörn F Gustafsson/Combat Camera

Det stormar runt försvarets informationsdirektör Erik Lagersten. För tio dagar sedan sände Nyheterna på TV4 ett inslag där en påslagen telefon av misstag avslöjar Erik Lagerstens kommentar till ÖB:s pressekreterare Philip Simon:
– Vi vet ju fan inte vad som är upp och ner på en skokartong. Hur ska vi då kunna säga vad som hänt på en sådan här skjutning, säger Erik Lagersten i det inspelade samtalet.

Kommentaren kom i samband utredningen om dödsskjutningen av två svenska soldater i Afghanistan.

Värnpliktsnytts enkät bland försvarets informatörer visar på en stor rädsla bland många, trots Förvarsmaktens ambitioner om öppenhet.
– Jag kan inte ge dig något svar, jag är rädd att få sparken, säger en av dem till Värnpliktsnytt.
– Jag vill inte uttala mig om det, förklarade en annan informatör. Gör jag det måste jag söka ett annat jobb.

Svaren beskriver en organisation där många är rädda för Lagersten och hans medarbetare. Men många uttrycker också sitt förtroende:
– Jag har fortsatt förtroende, men det är naggat i kanten och har sjunkit. Var det 100 procent förut är det 90 procent nu. Det var oerhört klantigt gjort.
Örlogskapten Erik Lagersten var tidigare chef för den omdebatterade pr-plutonen Combat Camera, och efterträdde Staffan Dopping som informationsdirektör 2008.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Försvaret

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.