Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

En vd som regeringen lyssnar på

Publicerad: 16 maj 2012, 14:00

Mernosch Saatchi.

Hon funderar mycket på framtiden. Det hör till om man sitter i regeringens Framtidskommission och snackar utmaningar med Fredrik, Annie, Jan och Göran. Och om man som Humblestorm just ska gå ihop med ”en lagom stor reklambyrå”. Fast egentligen skulle hon blivit civilingenjör i elektroteknik.


Som vd för en kommunikationsbyrån är Mernosch Saatchi van vid frågan.

– Nej, jag är inte släkt med grundarna av Saatchi & Saatchi. De är ursprungligen från Irak, min familj kommer från Iran. Men i båda länderna betyder Saatchi urmakare. Och min farfars far var urmakare. Därav namnet.

Tid är annars en bristvara för Mernosch. Hon är vd för Humblestorm som har två ben: event & kommunikation och bemanning. Hon är småbarnsförälder. Hon sitter sedan förra året i regeringens Framtidskommissionen. Ett uppdrag som i sin tur leder till en rad inbjudningar att delta i panelsamtal och seminarier.

Som om inte det skulle räcka är Humblestorm just inne i en expansionsfas.

– Vi är på väg att förvärva en reklambyrå. Det handlar om en lagom stor byrå med digitalt fokus. Vi funderade första på att rekrytera personal med reklamkompetens. Men vi trodde det skulle bli svårare att som eventbyrå att bygga ut reklamkompetensen än tvärtom.

Men snart har ni en reklambyrå också?
– Vi är i praktiken klara, men vill klara ut allt det praktiska först innan vi går ut med det.

Egentligen skulle Mernosh Saatchi nu sitta som konsult eller kanske vd för ett elektroteknikföretag. När hon steg in på KTH 1999 var det med siktet på att bli civilingenjör med den inriktningen.

Men ett erbjudande från Microsoft kom emellan.

– De sökte teknikstudenter som kunde vara ute för dem på mässor och utställningar och vi var några som nappade på det. Efter två år tog vi över det i egen regi och startade Humblestorm, inriktat på kvalificerade eventtjänster.

Mernosh upptäckte att kommunikation, allra helst kombinerat med sälj, var hennes grej mer än elektroteknik. När uppdragen växte med allt fler kunder hoppade de andra delägarna av en efter en och Mernosh tog som 22-åring över som vd. I dag äger hon, Emanuel Landsberger och Magdalena Emtén företaget.

– Jag hoppade av KTH under tredje terminen. Men teknikintresset har jag nytta av och vi tar gärna emot duktiga teknikstudenter här. Om man både förstår produkterna och målgruppen är det lättare att kommunicera budskapet.

Entreprenörsskapet har hon ärvt hemifrån. Fadern har startat alla möjliga företag, bland dem Pizza Express, som var först med hemleverans och som tog den speciella värmeboxen till Sverige.

– Men när han startat ett företag vill han göra något annat. Nu har han precis dragit igång en biltvätt mitt inne i City. Jag är mer av en förvaltande entreprenör.

Hon säger att hon inte ansträngt sig för att synas offentligt. Men som ung, tjej, småbarnsmamma, med invandrarbakgrund (hon är född i Sverige, föräldrarna från Iran) och framgångsrik företagare kan hon rada upp utnämnanden som Årets entreprenör, Framtidens kvinnliga ledare och allt vad det är.

– Ja, jag skulle väl ha varit lesbisk också, då hade allt varit på plats, skämtar hon.

– Nej, men det återspeglar att vi tyvärr har så få kvinnliga entreprenörer. Att vi är långt efter fortfarande, att vi skulle behöva vara många fler med den bakgrunden.

Sedan fick regeringen upp ögonen för henne också. I höstas ringde mobilen och Per Schlingmann undrade om hon hade tid att titta upp till Rosenbad på en fika.

– Han berättade om Framtidskommissionen och frågade om jag kunde tänka mig att ingå. Och jag blev naturligtvis sjukt hedrad.

Framtidskommissionen ska diskutera framtidens utmaningar och komma med en slutrapport nästa vår. Alla de fyra Allianspartiledarna sitter med liksom en rad namnkunniga experter.

– Fredrik Reinfeldt leder arbetet. Vi träffas regelbundet till 3-4 timmar långa möten. Varje möte har ett tema där någon kommer och inleder. Sedan blir det diskussion. Och det är verkligen högt i tak. Partiledarna lyssnar verkligen.

Varför blev du tillfrågad, tror du?
– Mycket stämde väl med mig på den där checklistan. Sedan finns det flera experter i kommissionen, jag är mer generalist. Jag har ett engagemang inom detta med hur kvinnor och vi som har invandrarbakgrund kan bidra i näringslivet.

– Vi pratar också om innovationskraft, men ser vad som händer när AstraZenaca flyttar ut. Min fyraårige son är väldigt kreativ. Men vi måste fundera mer över hur kreativiteten kan uppmuntras och behållas genom livet.

Nyligen läste hon igenom en rad platsannonser för att se vad företagen sökte. Kommunikationsbyråerna var de enda som betonade kreativitet.

– Kommunikationsbranschen ska inte ha monopol på kreativitet. Den behövs i alla företag.

Vem är roligast i Framtidskommissionen?
– Fredrik Reinfeldt kan faktiskt vara riktigt rolig. Han har en lite torr, ironisk humor som jag verkligen uppskattar.

I den lite mindre framtidskommissionen på plan –2 på Jungfrugatan handlar det om hur Humblestorm kan utvecklas. Deras andra ben, bemanning, börjar också ta fart.

– Det hela uppstod ur att vi fick frågor från kunder om vi kunde tipsa om folk eller om det fanns någon hos oss att hyra in. Vi drev det i rätt liten skala. Men i höstas tog det fart genom stora uppdrag för Telia för att ta fram säljteam som faktiskt gör hembesök och säljer fiberuppkopplingar.

– Först när vi fick frågan tänkte jag: dammsugarförsäljare, inte ska vi bli sådana. Men i dag med NIX och en allt högre tröskel för att sälja via telefon är det framgångsrikt att knacka dörr. Där någon öppnar dörren når vi resultat och affär i 30-40 procent av fallen.

Humblestorm omsatte förra året 30 miljoner kronor och är i dagsläget 15 anställda. Men utökas alltså i dagarna med "en lagom stor" byrå (läs: sju personer).

– Vi ska bygga en av Sveriges bästa byråer och utökar nu genom att ta in andra som är riktigt grymma på reklam.

Livspusslet då, hur går det med det?
– Oj, oj, det är intensivt. Det går i ett. Men det jobbigaste är nog de där kraven som blir allt fler på hur man ska uppnå balans i livet. Det är en checklista över saker man ska uppfylla, och den blir bara längre och längre. Den är nog den största stressfaktorn i dag.

Janne Sundling

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.