Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Ericssons kommunikation kritiseras hårt

Publicerad: 25 januari 2012, 13:58

Helena Norrman, kommunikationsdirektör Ericsson

Foto: Stefan Borgius

Ericsson får hård kritik i dag efter sin rapport som var långt sämre än analytikernas förväntningar. De borde ha vinstvarnat, menar bland annat Nordnets Sverigechef Jan Dinkenspiel. – Incidenter som denna skadar förtroendet för bolaget, säger han till Di.se.


Ämnen i artikeln:

Helena Norrman

Telekombolagets rapport för fjärde kvartalet i fjol låg långt under analytikernas förväntningar. Vinsten före skatt väntades ligga kring 6 miljarder kronor, men i dag stod det klart att den "bara" blev 1,8 miljarder kronor. Aktien rasade med drygt 14 procent vid börsens öppning, och flera röster höjdes om att bolaget borde ha vinstvarnat på förhand.

Hans Vestberg, som gammal finanschef, verkar vara ensam om att tycka att det inte var läge för en vinstvarning. Är det stora skillnader mellan analytikers estimat och bolagens resultat är det läge att gå ut och varna, om inte annat för att  risken för insiderproblematiken ökar när det sker stora kursreaktioner på rapportdagen, säger Jan Dinkenspiel till Di.se.

Nu ska börsen granska Ericssons agerande.

– Bedömningen ligger i första hand hos bolaget men vi för en dialog. Det är för tidigt att uttala sig om hur Ericsson agerat, säger Annika von Haartman, chef för övervakningen på Stockholmsbörsen till di.se.

Ericssons kommunikationsdirektör Helena Norrman slår bort kritiken och menar att det inte finns några specifika siffror på hur stor en avvikelse ska vara för att ett bolag måste vinstvarna. Dessutom menar bolaget att de redan har kommunicerat de trender som påverkar dem.

Di.se: Ni tycker att ni kommunicerat tillräckligt, men aktien är ned 14 procent. Vad säger det om er kommunikation?
– Vi har pratat om Nordamerika ända sedan rapporten i somras, men också om mixskiftet och moderniseringsprojekten. Vi tillbringade i princip hela vår kapitalmarknadsdag med att prata om dessa saker. De externa bedömarna kanske inte har tagit ut det fullt i sina siffror, säger Helena Norrman.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Helena Norrman

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.