Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Ett fantastiskt kaos”

Publicerad: 11 oktober 2012, 13:09

Mo Yan.

Foto: Pressbild/Tranan

I dag tilldelades den kinesiska författaren Mo Yan årets Nobelpris i litteratur. Tranan har varit författarens svenska förlag sedan 1997. Nu kommer personalen göra allt för att möta den enorma efterfrågan som väntar förlaget.


Ämnen i artikeln:

Peter Englund

Det rådde stor förväntan i den lilla lokalen på Södermalm i dag. Det småskaliga bokförlaget Tranan följde Peter Englunds tillkännagivande av årets Nobelpristagare i litteratur framför SVT Play.

Sedan det stod klart att den kinesiska författaren Mo Yan tilldelats Nobelpriset har folk strömmat till Tranans lokal på Wollmar Yxhultsgatan.

– Det har varit ett fantastiskt kaos. Det har ringt folk hela tiden och vår hemsida har legat nere på grund av all trafik, säger Lina Rydén Reinols redaktör på Tranan till Resumé.

Tranan har varit Mo Yans förlag i Sverige sedan 1997 när man gav ut "Det röda föltet", en bok han skrev tio år tidigare. Nu kommer Lina Rydén Reinols och hennes kollegor att få anstränga sig för att möta den intresseboomen för hans böcker som väntar.

– Vi kommer att få trycka upp stora volymer. Nu måste vi jobba hårt.

Hur kommer det här att påverka ert förlag?

– På kort sikt kommer det här ha stor påverkan på vår ekonomi. För ett litet förlag som inriktar sig på kvalitetslitteratur spelar uppmärksamhet i den här skalan stor roll.

Hur länge tror du att uppståndelsen kommer att ha effekt?

– Det brukar pika med julhandeln. Eftersom det handlar om en romanförfattare och inte en poet så kommer Nobelpriset ge en större effekt på vår försäljning.

Mo Yan var en av favoriterna till årets Nobelpris. Hade ni tippat på honom som vinnare?

– Det fanns en idé i bakhuvudet. Men det innebär inte att man gissar. När det var ett faktum blev vi förstås jätteglada.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Peter Englund

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.