Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Ett riskabelt utspel”

Publicerad: 7 februari 2012, 13:11

Fredrik Reinfeldts utspel om ett arbetsliv till 75 har fått stor uppmärksamhet i dag.

Foto: Björn Elgstrand.

I en DN-intervju i dag, inför toppmötet om framtidens arbetsmarknad, flaggar statsminister Fredrik Reinfeldt för ett arbetsliv till 75 års ålder. – Det är ett vältajmat men riskabelt utspel, säger pr-konsulten Staffan Dopping på K-Street Advisors.


Fredrik Reinfeldts utspel om möjlighet till studier efter 50, karriärbyte mitt i livet och arbete till 75 års ålder, kommer dagen före onsdagens toppmöte om framtidens arbetsmarknad där statsministern är värd för de nordiska och baltiska ländernas ledare, samt Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Reinfeldt menar att människor måste försörja sig själva betydligt längre upp i åren än i dag i takt med att folk lever längre. I DN-artikeln nämns 75 år som en gräns. I dag tänker många på 65 år som pensionsåldern, trots att det redan i dag är flexibelt.

– Utspelet kan tolkas så att han vill höja den svenska pensionsåldern, men den är flexibel redan i dag. Det handlar helt om hur det här uppfattas, om folk ser det som en möjlighet eller ett tvång, mänskligt eller omänskligt. Det är riskabelt ur ett pr-perspektiv, säger Staffan Dopping till Resume.se.

Det här är regeringens första tydliga utspel efter att medietrycket kring socialdemokraterna lagt sig. Ett längre arbetsliv och karriärbyte ger mer tillväxt och pengar åt pensionärer som lever längre, menar regeringen.

–      Jag har själv bytt karriär mitt i livet, Även om avståndet inte är så stort från journalistiken till pr-branschen så känns det väldigt bra, och man ska komma ihåg att arbetslivet betyder väldigt mycket, säger Staffan Dopping.

– Karriärbyte kanske anses passa bättre för tjänstemän än fabriksarbetare, men det tror jag är en gammeldags syn på industriarbetare. Industrifacken talar ju också om att arbetsuppgifterna är mer kvalificerade i dag och att det krävs ständig kompetensutveckling. Men visst finns risken för att det blir "1900-talsdiskussioner" om det här, säger Staffan Dopping som själv kan tänka sig att jobba fram till 70 års ålder om hälsan är god.

Tror du att oppositionen kan använda sig av det här för att plocka röster?
–      Om det blir ett spinn på tvång kan de göra det.

I Aftonbladets omröstning i dag svarar nio av tio läsare att de inte kan tänka sig att jobba till 75 års ålder. Över 100 000 läsare har röstat.

Fredrik Reinfeldt har förtydligat sitt uttalande under dagen – han poängterar att det inte är ett förslag utan mer en ”spaning”.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.