söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Experten: ”Som krishanterare köper jag inte kvinnoargumentet”

Publicerad: 22 januari 2016, 08:48

Livsmedelsföretagens krishanterare och krisexpert Jeanette Fors-Andrée

Livsmedelsföretagens krishanterare och krisexpert Jeanette Fors-Andrée anser inte att Margot Wallström har drabbats hårdare av mediedrevet för att hon är kvinna. Även om hon bedömer att utrikesministern krishanterat enligt skolboken tror hon att lägenhetsaffären får konsekvenser på längre sikt. – När drevet väl går är du skyldig tills du har bevisat motsatsen, säger hon till Resumé

Ämnen i artikeln:

Jeanette Fors-AndréeKrishanteringMargot WallströmKommunalSocialdemokraterna

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Den senaste veckan har mediernas bevakning kring hur utrikesminister Margot Wallström (S) fått en hyreslägenhet Kommunal varit intensiv. I går intervjuade Resumé Mats Svegfors, tidigare vd för SR och chefredaktör för SvD, som varit kritisk till mediernas rapportering.

Den tidigare publicisten anser att rapporteringen har saknat perspektiv och att Margot Wallström drabbas hårdare för att hon är kvinna.

– För mig framstår det som mycket tydligt att kvinnor är mer utsatta än män här. Det gäller både politisk kritik och journalistiska drev. Här har medierna en hemläxa framför sig. Drevjournalistiken är som den är, men i det här fallet ser vi återigen hur en kvinna drabbas, sade Mats Svegfors till Resumé i går.

Livsmedelsföretagens krishanterare och krisexpert Jeanette Fors-Andrée är av en annan åsikt.

– Som krishanterare köper jag inte kvinnoargumentet. Granskningen är befogad, och därmed också mediedrevet. Kvinnoargumentet användes också i samband med bevakningen av kulturminister Alice Bah Kuhnke och vice statsminister Åsa Romson. Lägenhetsaffären är omdömeslös. Jag skulle sammanfatta Wallströms krishantering så här: Rätt agerat i brinnande kris, fel agerat från början som statsråd och utrikesminister, säger Jeanette Fors-Andrée till Resumé och fortsätter:

– Wallström har ställt upp på intervjuer istället för att ducka och skicka fram pressekreterare. Hon har lämnat ifrån sig lägenheten. Hon har svarat på frågor och haft tydliga besked istället för att avvisa frågorna som irrelevanta. Hon har hållit sig till en linje och haft genomgående tydliga budskap. Och hon välkomnar en undersökning som svart på vitt visar hur det ligger till.

Jeanette Fors-Andrée tror att Margot Wallströms sätt att hantera situationen medialt har bidragit till det stöd hon hittills har fått av statsminister Stefan Löfven och det socialdemokratiska partiet. Det har också bidragit till att dämpa kritiken från politiska motståndare i Sverige.

– Ett par EU-parlamentariker har krävt att Margot Wallström tar en timeout tills dess att frågan är utredd. Men ingen partiledare, inte heller inom oppositionen, har ställt liknande krav. Till och med Moderatledaren Anna Kinberg Batra försöker lugna stridslystna partikamrater som vill fälla Margot Wallström. Nyckeln till Wallströms varande eller icke varande som utrikesminister är hur det egna partiet agerar, och hur oppositionen ställer sig i frågan. Hittills är förtroendet tillräckligt starkt för att Wallström inte ska stiga åt sidan.

Jeanette Fors-Andrée anser att Margot Wallström har krishanterat enligt skolboken när kritiken intensifierats den senaste veckan.

– Marken gungar under Wallströms fötter. Men i brinnande kris kan hon inte agera på ett bättre sätt än så. Det förutsätter att Wallström också har varit helt sanningsenlig.

Men tycker samtidigt att hon kunde undvikit situationen från början.

– Hennes största brott ur ett krishanteringsperspektiv är att från början ge sig in i en affär som sätter henne i en sådan situation. Den bästa krishanteringen är den som ser till att krisen inte uppstår, bland annat genom ett krismedvetet beslutsfattande och ett gott omdöme. Lev som du lär och omsätt dina värderingar i praktiken. Det handlar om etik och moral – inte tomma ord i en policy.

Jeanette Fors-Andrée som har arbetat med förtroendekriser i 11 år ser att den Margot Wallströms förtroendekrisen som helt självförvållad.

– Som statsråd och representant för allmänheten bör man vara väldigt noga för att inte hamna i en situation där ens etik och moral ifrågasätts. Där ens värderingar faller platt. Där allmänheten upplever att man står i tacksamhetsskuld till någon. Situationen måste utredas, och därför är också mediedrevet befogat. Ett statsråd ska inte ens hamna i den situationen. För redan där uppstår faran.

Hon tror att förtroendekrisen kan försvaga utrikesminister Margot Wallströms ställning på längre sikt.

– När drevet väl går är du skyldig tills du har bevisat motsatsen – det är den krassa verkligheten. Det är så mediedramaturgin fungerar, oavsett hur orättvist och vidrigt det är. Margot Wallström beskrivs som den i särklass mest erfarna ministern i Stefan Löfvens regering och har dessutom haft högst förtroendesiffror. Men oavsett vad som sker härnäst kommer hennes ställning att vara försvagad. Hon kommer att under många år framåt förknippas med en skandal och behöva svara på frågor.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev