Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Få popartister har vårdat sitt varumärke lika bra och medvetet”

Publicerad: 17 oktober 2016, 13:31

Bob Dylan under konsert i Barcelona 1984

Foto: Stoner59

Svenska Akademien har gett upp sökandet efter Bob Dylan. Är han pr-geni? Resumé har pratat med svenska rockjournalister om tysnaden.


Ämnen i artikeln:

Bob DylanSvenska AkademienNobelprisetKarin Olsson

Sedan Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius tillkännagav att Bob Dylan tilldelas Nobelpriset i litteratur 2016 har musikern och rockpoetens reaktioner uteblivit. I dag berättade Svenska Akademien att man slutat jaga efter honom.

Tystnaden har lett till spekulationer om han kommer att komma till Stockholm den 10 december och det sparsmakade förhållningssättet till journalistkåren har varit ett genomgående tema i hans karriär.

För svensk vidkommande är scenen där han fräser bort den svenske journalisten Nils Chölers frågor om "symbol för 1960-talsgenerationen" i SVT Aktuellt 1978 kanske den stund som tydligast symboliserar taggigheten.

Resumé har frågat ett antal kultur- och musikjournalister kring vad de själva tror om Bob Dylans tystnad.

Karin Olsson, kulturchef Expressen

Är det här ett förväntat beteende från Bob Dylans håll?
– Ja, det får man nog ändå säga. Han är som bekant en av de mest skygga artisterna. Men det var avslöjande att inte ens han, eller hans stab, kunde låta bli att retweeta Obamas grattis-tweet. Då kan inte ens Dylan hålla sig...

Hur stor del av myten kring Bod Dylan bygger i hans svårtillgänglighet gentemot media?
Bob Dylan är ju en riktig konstnär, som hellre uttrycker sig med sin musik än att fjäska för journalister. På många sätt hedrar det honom. Men det är klart att mystiken kring hans person är ett annat sorts Pr-spinn. För att någon sådant ska få fungera krävs dock att man är ett smärre geni, som verkligen gör unika saker. Ju mer medioker man är, desto mer måste man se till att få medial uppmärksamhet.

Kommer han dyka upp den 10 december?
– Jag tror det. Det blir säkert som på Polarpriset, snabbt in, snabbt ut. Tror inte att han kommer att sitta med under Nobelmiddagen och konversera kungen.

Markus Larsson, krönikör och musikjournalist Aftonbladet

Är det här ett förväntat beteende från Bob Dylans håll?
– Väldigt väntat. Det hade varit en större skräll om han svarat direkt och hoppat groda av lycka. Det ingår verkligen i rollfiguren Dylan. Annars hade han fått byta namn till Bruce Springsteen.

Hur stor del av myten kring Bob Dylan bygger i hans svårtillgänglighet gentemot media?
– Det är naturligtvis en förklaring till hans smått unika position. Han har lyckats bevara mystiken kring sig själv i sex årtionden. Få popartister har vårdat sitt varumärke lika bra och medvetet.

Kommer han dyka upp den 10 december?

– Jag hoppas det. I så fall kan ju sändningen från middagen blir årets tv. Kommer Dylan att le? Har han cowboythatt? Pratar Dylan med Hans Tjabonäs Honungen och Drottning Slivia och allt vad de nu heter? Leonard Cohen tyckte att Nobelpriset till Dylan var som att ge en medalj till Mount Everest för att det är högsta berget (tämligen överflödigt). Han kan ha en poäng. Och inget ont om Svenska Akademien – men rockstjärnan Bob Dylan har alltid varit roligare och större än Nobelpriset i litteratur.

Madelaine Levy, litteraturredaktör SvD

Är det här ett förväntat beteende från Bob Dylans håll?

– Ja, helt och hållet. Det återstår också att se om han alls kommer att acceptera priset, vilket han än så länge inte gjort. Det har hänt en gång förut vad gäller litteraturpriset - Jean-Paul Sartre tackade nej, men han hade också en princip om att inte ta emot några former av utmärkelser.

Hur stor del av myten kring Bob Dylan bygger i hans svårtillgänglighet gentemot media?

– En del ligger definitivt i det. Jag tror svåråtkomlighet är ett smart sätt att bygga ett artistskap som varar under väldigt lång tid. Man blir aldrig en tillfällig fluga eller trend om man gör sig svår. Och det möjliggör för stora kreatörer att leva någorlunda normala liv och fokusera på sitt skapande, inte att underskatta. Men Bob Dylan hade nog varit en mytomspunnen legend och ansetts som en oerhört viktig musiker även om han var öppnare och gjorde fler intervjuer.

Kommer han dyka upp den 10 december?
– Ja jag har en märklig känsla av att han kommer att komma. Trots allt. För min del spelar det ingen roll om han väljer att sitta och konversera Silvia på banketten i frack. Däremot hoppas jag verkligen, att han gör som när han tog emot Musicares "Person of the Year Award 2015 och håller ett ordentligt tal. Om han då talade om sina musikaliska inspirationskällor och förebilder skulle jag nu vilja höra om de litterära.

Anders Nunstedt, musikredaktör Expressen

Är det här ett förväntat beteende från Bob Dylans håll?

– Nej. Men det är väldigt underhållande.

Hur stor del av myten kring Bod Dylan bygger i hans svårtillgänglighet gentemot media?

– 37 procent. Men just i det här fallet är det ju pinsammare för Svenska Akademien att de inte får någon kontakt än det är snöpligt för pressen att han gömmer sig. Vi i media, och fansen, är ju vana vid att bli totalignorerade.

Kommer han dyka upp den 10 december?

– Vore ju ändå kul? Och han dök trots allt upp på Polarprisceremonin år 2000.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.