Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Felräkning sänker Kreab – ägarna tvingas gå in med nya miljoner

Publicerad: 9 augusti 2017, 12:28

Kreabs grundare och huvudägare Peje Emilsson.

Foto: Andreas Elgstrand

Kreab fortsätter att tappa intäkter – och drabbas dessutom av tunga nedskrivningar. Samgåendet med Gavin Anderson framstår allt mer som en dålig affär.


Ämnen i artikeln:

Peje EmilssonKreabKreab Gavin Anderson

Det var i februari 2009 som Kreab gick samman med jämnstora Gavin Anderson och bildade en global kommunikationskoncern. Grundaren Peje Emilssons maktbolag Magnora äger idag 86 procent av Kreab Partner AB, som i sin tur kontrollerar 53 procent av koncernen. Det amerikanska holdingbolaget Omnicom äger övriga 47 procent.

Kreab var länge den största och ledande pr-byrån i Sverige, men på senare år har kurvorna pekat nedåt. Så väl intäkter som resultat har fallit, till viss del förklarat av svårigheterna med att bilda ett globalt bolag. Bokslutet för 2016 visar att den negativa trenden har fortsatt.

Kreab AB:s arvodesintäkter sjönk från 163 till 144 miljoner kronor under fjolåret. På två år har intäkterna minskat med 25 procent.

EBITDA-resultat minskade också till 14 (15) Mkr 2016. Medeltalet anställda drogs ned från 83 till 74 personer och lönekostnaderna sjönk med nästan 11 Mkr jämfört med 2015.

Men vinsten äts upp av problem på andra håll i världen. Förra året gjorde Kreab en nedskrivning av värdet på USA-kontoret med 20 Mkr, vilket belastar resultatet för den svenska byrån. Kreab drabbades också av oegentligheter i Australien, enligt årsredovisingen:

"En intern revision i samband med byte av ekonomiansvarig visade att rapporteringen om den finansiella situationen inte överensstämde med verkligheten. Efter en utredning utförd av extern revisor gick bolaget i december 2016 in i rekonstruktion som i januari 2017 avslutaes med likvidation".

Byrån får ta smällen i form av en nedskrivning på cirka 40 Mkr.

Enligt den australiensiska branschtidningen Mumbrella blev 14 personer av med jobbet när Kreab stängde ner byrån i landet. Här nämns dock inget om den felaktiga redovisningen. Enligt Mumbrella började problemen för Kreab i Australien redan 2013 när sex nyckelpersoner slutade efter ett misslyckat försök att köpa loss byrån.

Kreab-koncernen som helhet redovisar intäkter på 40,4 miljoner euro (knappt 390 miljoner kronor) under fjolåret. Det kan jämföras med 44,6 miljoner euro (430 Mkr) år 2015. Resultatet landar på -1 miljon.

Förra året tvingades Kreabs ägare skjuta till ett aktieägartillskott på 238 miljoner kronor. Av dessa stod det svenska moderbolaget Kreab Partner AB för 61,4 miljoner. Dessutom skrev de ned värdet på sitt 53-procentiga innehav med 76,6 miljoner kronor för att "bättre spegla koncernens marknadsvärde". Andelen värderas nu till drygt 145 Mkr.

Ägarbolaget Magnora fick i sin tur gå in med 122 miljoner kronor i aktieägartillskott för att täcka förlusterna i koncernen.

Resumé har sökt Peje Emilsson och Kreabs koncenchef Charlotte Erkhammar för kommentarer kring Kreabs ekonomiska utveckling.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.