Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Femen: ”Lobbyists go home”

Publicerad: 4 juli 2014, 07:21

Säpo och polisen ingriper mot Femen.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

När Fredrik Reinfeldt inledde sitt tal i Almedalen i går kväll rusade Jenny Wenhammar och de andra i aktionsgruppen Femen mot scenen och skrek "Lobbyists go home" och "No mining boom".


Ämnen i artikeln:

Fredrik ReinfeldtAlmedalen 2014Moderaterna

Den feministiska aktionsgruppen Femen hade planerat kuppen i drygt en vecka.

På deras kroppar stod det bland annat ”Lobbyists go home” och "Ojnare rebel", som en protest mot mot bolaget Nordkalks kontroversiella gruvdrift på norra Gotland. Gruppen ville uppmärksamma den hotade Ojnareskogen.

– Syftet var att rikta oss till personen med mest makt i Sverige och Almedalen som skulle kunna påverka den gruvboom som pågår nu, säger Jenny Wenhammar till Aftonbladet.

Femen-aktivisterna greps av Säpo och poliser och fördes till polishuset i Visby. Jenny Wenhammar släpptes klockan 23, men de tre andra kvinnorna, två från Frankrike och en från Spanien, anhölls i natt, uppger TT.

– De sitter fortfarande kvar eftersom de lyckades ta sig innanför avspärrningarna och ta av sig tröjorna, vilket inte jag lyckades med, säger Jenny Wenhammar till Aftonbladet.

Fredrik Reinfeldt menade från scenen att Femen-kuppen var ett tecken på yttrandefrihet, men samtidigt var han kritisk mot tendensen på bristande respekt och att störa politiska möten.

– Jag tycker att hans tal inte visade respekt för människor som lever på Gotland och vill rädda Ojnareskogen och dricksvattnet, säger Jenny Wenhammar till Aftonbladet.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.