torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Festivalflytten tog Hultsfred på sängen

Publicerad: 20 mars 2013, 12:11

Lars Rosander (c) Foto: Pressbild: Hultsfreds Kommun

I dag kom bomben. Hultsfredsfestivalen flyttar till Sigtuna – och behåller namnet. För det centerpartistiska kommunalrådet Lars Rosander kom beskedet som en total överraskning. Flytten blir en hård prövning för Hultsfreds turistnäring.

Ämnen i artikeln:

PR

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Under tisdagskvällen nåddes Lars Rosander av chockbeskedet. Den tyska festivalarrangören FKP Scorpio väljer att flytta Hultsfredsfestivalen till Sigtuna, med en mils avstånd från Arlanda. Detta efter ett misslyckat försök att få evenemanget att visa svarta siffror på den småländska orten.

– Beskedet var en rejäl överraskning för mig och är väldigt tråkigt för kommunen. Men jag kan ha förståelse för beslutet eftersom de inte har lyckats att sälja tillräckligt mycket biljetter, säger Lars Rosander till Resumé.

Hur ser du på att de behåller namnet "Hultsfredsfestivalen"?
– Rätten till namnet var bland det första som Scorpio säkrade efter Rockpartys konkurs. Att de behåller namnet visar att festivalen har ett starkt varumärke. Samtidigt tycker jag att det är konstigt att de behåller namnet. Vi kommer att diskutera med Scorpio framöver. Det viktiga är att de fortsätter som samarbetspartner för kommunen.

FKP Scorpio och Hultsfreds kommun samarbetar bland annat med utbildningarna vid Linnéuniversitetet.

Hur kommer flytten kommunens varumärke?
– Vi hade en mätning som visade att turistnäringen ökade med 44 miljoner 2011 från att festivalen hade legat nere året innan. Enligt mätningen var festivalen den enskilt viktigaste faktorn. Det kommer att vara svårt för oss att bygga upp ett evenemang som kan konkurrera med det här.

Vad ska ni göra för att kompensera tappet?
– Vi får bygga på det vi har. Det finns ett antal mindre festivaler i området som har utvecklingspotential, men de kommer aldrig att bli evenemang av samma omfattning som Hultsfredsfestivalen. Det här kommer tveklöst att drabba besöksnäringen. Det känns väldigt tråkigt

Lars Rosander har under förmiddagen blivit nerringt av medier som har frågor kring flytten. Han är noga med att understryka att det inte finns någon bitterhet gentemot Scorpio.

– Det har funnits i vårt medvetande de senaste 7-8 åren att festivalen har gått sämre och sämre. Jag är övertygad om att Scorpio har haft ett ärligt uppsåt när de gick in som partner. Det var ett uppriktigt försök.

Hur har kommuninvånarna reagerat?
– Det har inte hunnit komma så många reaktioner. Det är mest medier som hört av sig. Det kommer att vara lite tystare under sommaren framöver. Det gäller både festivalen och uppmärksamheten för kommunen i pressen.

När festivalen fortfarande använder kommunens namn, kommer Hultsfred exponeras i Sigtuna i sommar?
– Det har vi inte hunnit resonerat kring, men jag tror säkert att vi kommer att närvara i någon form.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev