Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

FHM kritiseras efter kommunikationsmissen: ”Viktigt att vara begriplig”

Publicerad: 22 april 2020, 07:36

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

Vid tisdagens presskonferens fick Folkhälsomyndigheten backa från påståendet om att det går 1 000 oupptäckta fall på en smittad. Nu kritiseras myndighetens kommunikation, bland annat av Emma Frans.

Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenKommunikationKriskommunikationCoronaviruset

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


På den dagliga presskonferensen med Folkhälsomyndigheten under tisdagseftermiddagen presenterade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten nya matematiska modeller för smittspridningen i Stockholm. En av hans tre punkter var att ”det går cirka ett bekräftat fall av covid-19 på 1000 fall totalt”.

Siffran väckte förvirring. Inte minst eftersom det finns drygt 6 000 personer bekräftade smittade bara i Stockholm. Enligt den matematiska modellen skulle alltså sex miljoner vara smittade. Efter en fråga från journalisten Emanuel Karlsten konstaterade myndighets analyschef Lisa Brouwers att siffran inte stämmer.

– Det blev alldeles galet.

– Det är en hastigt framtagen powerpoint som tyvärr inte stämmer. 

På frågan hur man ska tolka statistiken hänvisade analyschefen till ”matematiker” eftersom det var bortom hennes kunskapsnivå. 

Efter presskonferensen kritiseras Folkhälsomyndighetens kommunikation från flera håll. 

”Mycket märklig kommunikation från FoHM. I det här läget är det viktigt att vara begriplig”, skriver Emma Frans. doktor i medicinsk epidemiologi på Twitter. 

DN:s politiske chefredaktör och ledarskribent Amanda Sokolnicki, ledarskribent på DN refererar till de de 22 forskare som kritiserade myndigheten i ett debattinlägg i förra veckan.

”Är de som avfärdade de 22 forskarna på grund av siffrorna lika hårda i dag? Och är den som inte tyckte siffrorna var avgörande för resonemanget lika förstående mot Folkhälsomyndigheten?

Kommunikationen väckte även reaktioner internationellt: 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev