Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Flytta Almedalen till fastlandet”

Publicerad: 1 juli 2015, 07:39

Gunnar Sonesson, partner på Diplomat. Foto: Andreas Elgstrand.

Flytta Almedalen. Det har blivit för dyrt och svårt att hitta någonstans att bo. Det tycker Gunnar Sonesson, partner på Diplomat Communication. "Sorry Visby. Vi älskar er, men det funkar inte längre".


Ämnen i artikeln:

AlmedalenAlmedalen 2015

40 000 kronor för en lägenhet innanför murarna med sex bäddar. 100 000 kronor för ett hus för tio. Det är vad man kan få betala för en veckas boende under Almedalsveckan. Uthyrarna jublar, men Almedalsbesökarna tvekar. Gunnar Sonesson partner på kommunikationsbyrån Diplomat tycker att det gått för långt.
– Vi vill förmedla samtal, inte logi. Redan i november börjar byrån planera boende för medarbetare, kunder, paneldeltagare och moderatorer.
– Med det är först en vecka före Almedalen vi vet hur många som kommer. Så vi måste boka upp mycket i förväg. Många uthyrare ska ha i förskott så vi får ligga ute med en hel del pengar, säger han.

Som mest använder byrån 70 sängplatser natten mellan tisdag och onsdag.
– Av någon anledning vill alla vara på plats då. De som är här på torsdag-fredag får en hel lägenhet för sig själva, eftersom vi måste hyra hela veckor. De kunder som kommer i sista stund och vill övernatta får betala rejält.
– 4 500 kronor per natt fakturerar vi och kommer de riktigt sent kan det vara minst 5 000 kr. Självklart undrar kunderna varför de ska betala mer än för en hotellnatt i New York när de dessutom får dela boende med fem-sex andra, säger Gunnar Sonesson.

Bristen på hotell gör att Gunnar Sonesson bara ser en lösning. Att flytta Almedalen från Visby.

Vart ska Almedalen flytta?
– De enda som klarar 35 000 hotellplatser är Stockholm, Göteborg, Malmö och möjligen någon annan stad. Det är klart att det blir tråkigare, men Visby klarar inte Almedalen längre, säger Gunnar Sonesson och fortsätter:
– Det är inte bara priserna på boende som är ett problem. Bristen på krogar och annat gör att spontaniteten försvunnit.

Han får medhåll av Robbin Grönstedt, delägare i Progress PR.
– Det går inte bara att plocka in en samtalsdeltagare vi vill ha. Risken är stor att det är fullt på båten eller flyget. Och lyckas vi få biljett finns det ingenstans att bo. Vi spikar våra program i februari. Så spontaniteten är borta.

Robbin Grönstedt tror dock inte på idén att flytta Almedalen till fastlandet. Men fler borde fundera på om de verkligen ska komma till Almedalen.
– Att bara åka hit av slentrian är inte bra. Man måste ha något att komma med. Vi resonerar alltid med våra kunder om värdet av att delta och i år kom vi fram till att BMW som vunnit flera priser för sina kampanjer här står över i år. Det är ingen idé att vara med om du inte har något att komma med. Speciellt inte med tanke på priserna för att rigga ett seminarium.

– När det kostar tre gånger så mycket att hyra in en ljudtekniker som i Stockholm och boendet har Manhattanpriser kanske man ska fundera på om det inte ger bättre effekt att det sker någon helt annanstans, säger Robbin Grönstedt, som tror att det knappast kan bli dyrare på Almedalen.

Stefan Ingves pratar om en bostadsbubbla, här handlar det om en seminariebubbla. Det kan inte fortsätta stiga hur mycket som helst, tror Robbin Grönstedt.

Fredrik Nejman

Så mycket kostar det i Almedalen

Hyra bostad: Lägenhet innanför murarna med 4-6 bäddar upp till 35 000 – 40 000 kronor. Hus med upp till dussintalet bäddar upp till 100 000 kronor. Utanför murarna är priserna ofta mindre än hälften.
Hyra trädgård: Runt 20 000 kronor för en timme kostar det i de minsta trädgårdarna. Den som vill ha en timme i trädgård eller krog runt Donner plats får räkna med 50 000 kronor.
Hyra moderator: Runt 25 000 kronor för en rutinerad. Stjärnorna kostar ofta det dubbla.

Fredrik Nejman

Ämnen i artikeln:

AlmedalenAlmedalen 2015

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.