Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

"Förändring kräver kvinnligt ägande"

Publicerad: 27 september 2016, 12:09

Caroline Jungsand, grundare och vd Juno PR

Först efter en generation med bolag byggda och drivna av kvinnor kan vi se hur ett näringsliv anpassat efter kvinnors behov skulle se ut, skriver Caroline Jungsand med anledning av förslaget om kvotering.


Ämnen i artikeln:

Caroline JungsandJämställdhet

När det blev möjligt att mjölka kor med maskiner så blev mejeristerna snabbt fler än mejerskorna. I slutet på 20-talet fanns få kvinnor kvar och yrkets status hade ökat. Mönstret var detsamma när kokerska blev kock och när kafébiträde blev juicemixolog om vi är på det humöret. Ger sig kvinnor in på männens domäner och blir präster, läkare eller lärare händer det motsatta. Statusen och lönerna sänks. Inga konstigheter för den som kan sin Hirdman. År 1985 var 33 procent av universitetens utexaminerade kvinnor. I dag är siffran 60 procent. Och som ett brev på posten är vårt samtida geni ofta någon som "inte passade på Handels". En person som har hoppat över cv och lång rekryteringsprocess. En entreprenör.

Låt oss leka med tanken att Social­demokraternas lagförslag om kvotering till styrelser realiseras. Eventuellt skulle vi då som i Norge, som införde kvotering för tio år sedan, se en minskning av aktiebolag till förmån för andra bolagsformer. En styrelse med juridisk rätt till insyn i bolaget stryker på foten till förmån för ett advisory board (med lite sköna typer). Så länge vi försöker få in kvinnor på platser skapade av och för män så blir det fel. Bra rutet Sheryl Sandberg, men alla vill inte ha nannyer och sena kvällar vid det stora bordet. Mandat och lön därefter, ja. Men inte på bekostnad av det som många (män) har försakat och ångrat på dödsbädden, sina nära relationer. För det är rent ut sagt puckat.

Ska vi förändra strukturerna behövs kvinnligt ägande. Först efter en generation med bolag byggda och drivna av kvinnor kan vi se hur ett näringsliv anpassat efter kvinnors behov skulle se ut. Och ja, detta gäller även vår, på många andra områden moderna bransch. Vi har aldrig haft bättre förutsättningar med fler högskoleutbildade kvinnor än någonsin, en ny generation affärsänglar och ett Sverige med en global position som feministisk innovationsnation. Så i stället för lean in, lean back och fundera på vad du ska starta. Jag börjar med en pr-byrå.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.