Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Förlaget om kritiken mot Stig Larsson

Publicerad: 12 november 2012, 15:53

Stig Larssons självbiografi "När det känns att det håller på att ta slut" ges ut av Albert Bonniers Förlag.

Dramatikern och författaren Stig Larsson är aktuell med självbiografin "När det känns att det håller på att ta slut". Boken ges ut av Albert Bonniers Förlag och har de senaste dagarna fått uppmärksamhet i Sydsvenskan och Expressen för författarens explicita skildringar av sadomasochistiskt sex med unga kvinnor. Författarens öppenhet kring kvinnoförnedringen har fått massiv kritik från mediepersonligheter på sociala medier. – Det är en del av boken. Jag kan inte ta ställning till i fall det är mer eller mindre positivt, säger Anna-Karin Korpi pr- och informationsansvarig på Albert Bonniers Förlag.


Efter en tolvårig tystnad gör den hyllade dramatikern och författaren comeback med självbiografin "När det känns att det håller på att ta slut", som ges ut på Albert Bonniers Förlag.

Boken tar avstamp i den hjärtinfarkt som Stig Larsson drabbades av för två år sedan efter en tid av alkohol- och amfetaminmissbruk. Biografin skildrar relationen till författarkollegor såsom Horace Engdahl, uppväxtåren i Västerbotten och livet i enrumslägenheten på Lilla Essingen i Stockholm.

Med i boken finns också beskrivningar av sadomasochism och kvinnoförnedrande sexakter. Explicita och detaljerade redogörelser som de senaste dagarna har uppmärksammats i intervjuer med författaren i både Sydsvenskan och Expressen.

Det som har upprört många är när han i intervjun i Sydsvenskan kommenterar en scen boken där en tjej börjar gråta när han binder, piskar och sedan har analt samlag med henne.

– Ja, det kunde ju ha gått riktigt åt helvete. Tänk om hon hade anmält mig!

Tyckte du inte att det var jobbigt att tjejen blev ledsen?
–  Äh, hon ville ju själv egentligen. Hon ville att vi skulle göra det igen sen. Det är ju det som är det knepiga, tjejer vill en sak men säger något annat, sade Stig Larsson i intervjun med Sydsvenskan.

Författaren får nu kritik från flera mediepersonligheter. På Twitter fördömer Ottars chefredaktör Kristina Linquist, SvD:s kulturchef Martin Jönsson, SR:s mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén och journalisten Ann Söderlund författarens till synes okomplicerade inställning till sina handlingar.

I intervjun med Sydsvenskan nämner Stig Larsson att han är vän med Natalia Kazmierska för att beskriva sin goda relation till feminister. Något som tillbakavisas av frilansskribenten på Twitter:

"Ok, ni som läst Sydis-intervjun idag: jag är INTE kompis med Stig Larsson. Vi har faktiskt en jävligt dålig relation. Den blev inte bättre av att han skryter om hur han utnyttjat unga kvinnor sexuellt o lyckats undslippa anmälan. Trött på daltandet m den gamla sexisten."  

Resumé ringer upp Anna-Karin Korpi som är pr- och informationsansvarig på Albert Bonniers Förlag. Hon är nöjd med det stora intresse som boken har fått. Hon ser Stig Larssons dignitet som en av Sveriges största författare av sin tid tillsammans med bokens öppenhet som grunden till publiciteten.  

Hur ser ni på att det är Stig Larssons skildringar av förnedringssex som får uppmärksamhet?
– Vi kan inte styra vad tidningarna väljer att skriva om. Jag anser personligen att de här delarna inte har fått så mycket uppmärksamhet i det stora hela. Många tidningsintervjuer har fokuserat på andra delar av hans liv. Recensenterna har inte heller tagit upp sex som en central del av berättelsen.

Vad anser du personligen att det är för en berättelse?
– Det är en självbiografisk berättelse om hans liv och det missbruk han lämnat bakom sig och en sorts hyllning till hans vänner och författarkollegor som passerat i hans liv. Man kan också se boken som en generationsroman, en skildring av Stockholm under 1980-talet.

Hur ser ni på att förnedringssexet ändå uppmärksammas och kritiseras. Anser ni att det är god publicitet för boken?
– Det är en del av boken. Jag kan inte ta ställning till i fall det är mer eller mindre positivt. Med Camilla Henemarks bok har det blivit ett stort medialt fokus på hennes sexpartners trots att hon har levt ett väldigt intressant liv. Att medierna väljer att ta upp de här delarna har med tidningarna att göra.Aftonbladet frågade till exempel Stig Larsson om hur många kvinnor som han hade legat med. Om författaren sen väljer att svara på frågor kring sitt sexliv så är det ett val som han eller hon gör.

Har ni diskuterat innehållet med Stig Larsson?
– Vi har självklart inte gått in och petat i innehållet. Med andra typer av böcker kan det finnas uppgifter som är mer känsliga om författaren exempelvis kan bli föremål för förtal. I de fallen måste vi konsultera med en jurist.

Stig Larsson syns överallt just nu. Förutom i tv-soffor, recensionsspalter och i intervjuer diskuterade författaren Moderaternas kulturpolitik i förra veckans avsnitt av SVT Debatt.

Hur har Stig Larssons hälsotillstånd påverkat pr-arbetet?
– Vi har alltid ett nära samarbete med våra författare där vi tillsammans på ett tidigt stadium går igenom hur en bok ska lanseras. Det var två år sedan Stig hade en hjärtinfarkt och han mår mycket mättre i dag. Hans hälsa har inte påverkats negativt av all publicitet, säger Anna-Karin Korpi till Resumé

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.