Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Förre ÖB:n rik på lobbying – dragit in 10 Mkr på två år

Publicerad: 13 maj 2015, 09:09

Håkan Syrén.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT.

Sveriges tidigare ÖB Håkan Syrén har dragit in tio miljoner på två år som konsult, där hans kunskaper och nätverk från försvaret har kommit till nytta. En rad toppmilitärer har efter karriären blivit mångmiljonärer på uppdrag för försvarsindustrin. Nu vill regeringen utreda karensregler mellan stat och försvarsindustri. – Det är företag som uppskattar den typen av bakgrund, kunskap och nätverk som jag har, säger Håkan Syrén om kunderna till hans privata konsultbolag, In General AB.


Ämnen i artikeln:

Försvarsmakten

Håkan Syrén äger samtliga aktier i företaget och är dess styrelseordförande. Han är dock inte tagit ut någon lön under de två första åren. I styrelsen sitter också hans hustru. År 2013 omsatte In General AB 4 546 025 kronor och året efter 4 817 373 kronor. Vid senaste årsskiftet uppgick bolagets tillgångar till 6 806 000 kronor, enligt årsredovisningen.
– Det är mycket pengar. Jag arbetar bara för svenska företag. Jag har inga utländska uppdrag, säger Håkan Syrén som som inte vill tala om vilka kunder han har – förutom Rymdbolaget.

Men han erkänner att det finns kunder som levererar till försvaret.
– Ja, det kan det vara. Det är försvarsrelaterad verksamhet och förändringsarbete. Det är sådant jag höll på med en hel del under ÖB-tiden.

Johan Hederstedt, som var ÖB före Håkan Syrén, driver också eget bolag idag, som ledarskapskonsult. Han har aktivt valt bort att arbeta mot försvarsindustrin.
– Jag tycker man ska fundera på att införa en karenstid, säger han till Resumé.

Regeringen vill utreda karensregler för toppofficerare och andra statliga chefer som vill börja arbeta åt försvarsindustrin framgår det i slutet på den så kallade inriktningspropositionen för Försvarsmakten som nu är under behandling i riksdagen. Som skäl anges försvarsområdets unika karaktär bland annat i fråga om sekretess och det "nära samarbetet mellan industri och stat".

Håkan Syrén är inte enda toppmilitär som arbetar som konsult efter den militära karriären. Flera före detta generaler, har vid en genomgång i tidningen Resumé, visat sig ha uppdrag för försvarsindustrin efter avslutad militär karriär. Även tunga försvarspolitiker har gjort övergången, visar genomgången i tidningen.  

Om du vill läsa mer finns fyra sidor om ex-militärers lobbying och regeringens planer i veckans utgåva av Resumés papperstidning. Har du ingen prenumeration? Lugn, det fixar du här.

Mikael Bergling

Ämnen i artikeln:

Försvarsmakten

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.