Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Försvarets app kostade 25 miljoner – kritiseras för att försvåra för privata aktörer

Publicerad: 4 maj 2016, 09:48

Foto: Pressbild

Försvarsmakten lanserade en träningsapp i mars och den har blivit omåttligt populär. Nu skriver Breakit att summan som lades på att ta fram appen var närmare 25 miljoner kronor. De här pengarna, och appens popularitet, förargar vissa som menar att man med skattepengar försvårar för privata entreprenörer.


Ämnen i artikeln:

Försvarsmakten

FMTK, som appen heter, toppar listan i App Store för träningsappar. Det är något som hälsoentreprenören Jon Wingård kritiserar, skriver Breakit. Han tycker nämligen att man med skattepengar gör det svårt för andra privata aktörer att ta sig in i spelet.

– Har man inte uppbackning av stora ekonomiska intressen tar man en enorm privat risk, man jobbar i stort sett på bröd och vatten. Det kommer att bli färre som vågar ta den risken om statliga aktörer går in på det här sättet. Det är ett hot mot innovationsklimatet i Sverige. Nästa Skype eller Klarna skulle mycket väl kunna uppstå inom träningsbranschen. FMTK kan aldrig ta den positionen, men de kan göra det betydligt svårare för andra, säger Jon Wingård till Breakit.

Siffror, som Försvarsmakten bekräftar till Breakit, visar att 10,5 miljoner kronor har lagts på utvecklingen av appen och hela 13,7 miljoner på själva lanseringskampanjen. Då landade Försvarsmakten alltså på en summa på 24,2 miljoner kronor för appen som tog två år att ta fram.

Byrån som ligger bakom appen är DDB Stockholm. Resumé har tidigare skrivit om syftet bakom träningsklubben.
– Det här är starten på en kommunikationsplattform för Försvarsmakten där vi har möjlighet att fylla på med precis vad vi vill. Vi har tittat på möjligheterna att bjuda in allmänheten till Försvarsmakten för att träna och att ha appen som en plattform för event, sa Robert Forss, marknadschef på Försvarsmakten, till Resumé.

Projektledare för FMTK, Johannes Hellqvist, håller inte med i kritiken som nu har dykt upp. Han menar att appen tagits fram ur det interna behov som Försvaret har av en sådan träningsprodukt. Men appen finns ändå att ladda ner för vem som helst gratis. Så här kommenterar han Jon Wingårds åsikt till Breakit:

– Hans åsikt får stå för honom. Vi tror att vi kan bidra med inspiration till den som vill göra andra träningsprodukter utifrån ett annat perspektiv. Eftersom vi inte tar betalt för FMTK konkurrerar vi inte om konsumenternas budget för träning.

Louise Lindberg

Ämnen i artikeln:

Försvarsmakten

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.