Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

FRA-mardrömmen förföljer Alliansen

Publicerad: 7 juli 2008, 06:57

ALMEDALEN. FRA förgiftar Almedalsveckan för Alliansen. Småpartier, ungdomsförbund, oppositionen och en rad intresseorganisationer kommer att elda på debatten:
– De ska inte tro att de kan ta semester från FRA, säger Liberala ungdomsförbundets ordförande Frida Johansson Metso.


Alliansen ska visa upp sin enighet på torsdag då de väntas göra ett gemensamt utspel.

De senaste tre veckorna har de tvingats visa en enad front mot medier, debattörer, organisationer, sina egna ungdomsförbund och en stor del av medlemskåren.

De skulle vilja ägna sig åt sedan länge inplanerade och väl förberedda seminarier. Men de kommer inte att få någon ro, FRA-lagen hänger som ett mörkt moln över borgfreden.

De små partierna, Vänstern, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Piratpartiet, pratar mer än gärna om FRA:

– Almedalen kommer att domineras av FRA, säger Piratpartiets pressekreterare Christian Engström. Vi vill leda FRA-motståndet. Vår strategi är att gå runt på andra partiers evenemang och lyfta frågan. Nu är fokus på att få riksdagen att riva upp lagen under hösten. Den träder i kraft den 1 januari 2009 och innan dess är det bara ord på papper.

– I Almedalen kan vi sätta tryck på riksdagsledamöter och skapa opinion. Det handlar om en  demokratifråga och rätten att kommunicera privat.

Moderata ungdomsförbundet ordförande Niklas Wykman har gjort kabinettsfråga av FRA-lagen. Om den inte rivs upp avgår han.

Men i Almedalen ligger Muf lågt:

– Det är väl tydligt var vi står, säger han. Vi har efterlyst en dialog med partistyrelsen i integritetsfrågor, men ännu inte fått det. Den viktigaste frågan för oss är hur moderaterna ska fortsätta utvecklas och där kommer FRA upp.

Centerns ungdomsförbunds ordförande Magnus Andersson är bestört över sin partiledare Maud Olofssons attityd, när hon i en intervju i Expressen slog igen dörren för FRA-motståndarna:

– Jag blev både ledsen och besviken när jag läste det. Jag vill skrota lagen och ger inte upp. Jag kan inte förstå hur vår öppenhetsgrupp ska kunna lämna sin slutrapport vid partiets framtidskonvent i november efter FRA-lagen. Vi funderar på att göra någon större aktivitet vid riksdagens öppnande.

Frida Johansson Metso tänker utnyttja Almedalsveckan till fortsatt agitation mot lagen:

– Vi tänker demonstrera, dela ut flygblad och delta i FRA-mingel. Jag tror faktiskt att vi kan stoppa lagen. Det blir svårt för någon politiker att komma undan den frågan.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.