onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Frågor om Rysslandskoppling möttes med tystnad – nu säger Rud Pedersen att samarbetet med Nord Stream 2 avslutats

Publicerad: 28 februari 2022, 12:20

I helgen har Rud Pedersens band till den kontroversiella gasledningen Nord Stream 2 mött hård kritik på sociala medier. Nu bekräftar Jonas Juul Bisserup, vd för Rud Pedersen Danmark att kundrelationen är avslutad.

Ämnen i artikeln:

PR-ByråerUkrainakrigetToppnyheterRud PedersenPR

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


I samband med Vladimir Putins invasion av Ukraina hörde Resumé av sig ett antal svenska pr-byråer som har haft uppdragsgivare med koppling till Ryssland. Kreab meddelade då att de avslutat ett långvarigt samarbete med en rysk kund direkt efter invasionen. När Resumé hörde av sig Rud Pedersen sade koncernchefen och grundaren Morten Rud Pedersen att han inte hade tid för en intervju.

I ett mejl till Resumé kommenterar nu Jonas Juul Bisserup, vd för Rud Pedersen Danmark, byråns intressen i Ryssland.

Han förnekar att byrån jobbar eller har arbetat för den statligt ägda ryska oljejätten Gazprom. Likt flera amerikanska lobbyfirmor har Rud Pedersen däremot arbetat för det Gazprom-ägda schweiziska dotterbolaget Nordstream 2 AG.  

”Rud Pedersen kommenterar normalt sett inte kundrelationer, men i denna speciella situation är det viktigt för oss att klargöra att vi avslutade samarbetet med Nordstream 2 tidigare denna månad innan sanktioner infördes. Vi arbetar därför inte för Nordstream 2. Dessutom har vi inga ytterligare kommentarer.”

Under helgen har pr-byrån fått utstå hård kritik på Twitter för sitt val att inte bemöta Resumés frågor. I en tråd på Linkedin tog pr-byrån Wiberg&Frisks grundare André Frisk bland annat upp byråns kopplingar till gasledningen Nord Stream 2. Han hänvisade också till en artikel i Resumé från 2013 om Rud Pedersen-partnern och förre ministern Sten Tolgfors tog med sig försvarskoncernen Saab till den nya byrån.

Rud Pedersens partner Andreas Krohn bemötte då kritiken med följande kommentar:

”Rud Pedersen kommenterar inte våra kunder bara för att någon vill spekulera i sociala medier, baserat på en 9 år gammal källa. Så behåll din spekulation bäst du vill, jag gillar yttrandefrihet.”

André Frisk kommenterade då faktumet att byrån bekräftade sina uppdrag för Nord Stream i en artikel i Helsinki Times från 2019. En uppgift som sedan inte kommenterades av byrån.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev