Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Framtidens makthavare

Publicerad: 29 juni 2014, 09:33

Här är de som gått Socialdemokraternas topputbildning "Statssekreterarskolan". Ska Löfven styra landet i höst behöver han erfarna medarbetare som jobbat i regeringskansliet. Men också nya talanger bland rådgivarna.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014

Statssekreterarskolan eller formellt Politisk ledarskapsutbildning. har pågått från september 2013 till mars i år vid Bommersvik och där har ett 20-tal framtida makthavare utbildats i hur man styr landet.

Lärargruppen har varit kvalificerad. Bland  föreläsarna återfinns två tidigare statsministrar; Ingvar Carlsson och Göran Persson, liksom valledaren Jan Larsson och partiledaren Stefan Löfven.

Deltagarna har varit en mix av redan aktiva och folk utifrån.

– Jag har ingen partipolitisk bakgrund, men hjälpt till lite i utkanten. Men när S annonserade om detta förra året lät det spännande, berättar Helena Salomonsson, till vardags vice vd på Riksteatern.

Om det leder till något mer återstår att se efter 14 september, och även vid en valseger finns inga löften om något.

– Nej, det vet vi inte. Men det har varit roligt att lära, och en bra grupp med bra mix. Ambitionen var att vi skulle komma från olika samhällsområden. Det har bidragit till succén.
Under kursen har de talat en del om vad frånvaron från regeringsmakten i åtta år betytt.

– Jag tror Stefans stab förberett sig ganska väl. De som medverkat på utbildningen har erfarenhet från tidigare. Vissa saker har nog förändrats, men mycket är det samma.

En "statssekreterarskola" hölls även inför valet 1994. Bland de 20 som gick den tog nio sedan plats i regeringskansliet. Några – som Leif Pagrotsky och Pär Nuder – på så småningom på tunga ministerposten. Men Pär Nuder sägs ha skolkat rätt ofta från statssekreterarskolan.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.