Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Gazprom gasar på med lobbying över Sverige

Publicerad: 8 November 2007, 12:08

Nu är det snart skarpt läge för gasledningen i Östersjön. Rysk-tyska Nord Stream ska lämna in en ansökan till svenska regeringen före årsskiftet. Och nu aktiveras pr-insatserna mot Sverige. Tysklands förre förbundskansler Gerhard Schröder är styrelseordförande i bolaget och dess främste lobbyist mot den svenska regeringen.


Den 1 200 kilometer långa gasledningen från Viborg i ryska Karelen till Greifswald i Tyskland beräknas kosta 55 miljarder kronor. Nord Stream, som som står bakom projektet, ägs till 51 procent av ryska Gazprom och 24,5 procent vardera av tyska Wintershall (BASF) och Eon Ruhrgas.

Nord Stream har redan haft en rad möten med berörda kommunfolk och andra i södra Sverige och Gotland. Bland annat satsade de hårt under årets Almedalsvecka.

– När ansökan om tillstånd är inlämnad räknar vi med att informationsbehovet på den nationella nivån ökar, säger Jens Møller, informationschef på Nord Stream.

För kommunikationen riktad mot Sverige arbetar Nord Stream med två pr-byråer: Hallvarsson & Halvarsson som svensk huvudbyrå, och med Hill & Knowltons internationella nätverk.

Nord Streams tyngsta lobbyist mot de nordiska regeringarna är en tidigare regeringschef: Gerhard Schröder, nu styrelseordförande i bolaget. I maj i år träffade han representanter för den finska regeringen.

– Jag kan tänka mig att han kommer hit om den svenska regeringen vill möta honom. Men det kan naturligtvis ske först sedan ansökan är inlämnad, säger Jens Møller.

– Den officiella processen i Sverige och andra länder tar sin tid. Men det kan vara ett bra tillfälle att svara på frågor om projektet.

Ryska Gazprom är redan ett omdiskuterat företag i Sverige, liksom i andra länder. Gazprom har enligt uppgift anlitat den amerikanska pr-byrån PBN i ett treårskontrakt värt elva miljoner dollar för att förbättra bolagets rykte. Gazprom har också gått in som huvudsponsor av tyska bundesligalaget Schalke 04.

Jens Møller tycker att debatten om gasledningen har präglats av något som kan beskrivas som rysskräck.

– Pipelines i Östersjön är inget nytt, men vi hade aldrig sett en så stor diskussion om det till exempel varit en ledning från Norge. Det finns politiska syften bakom ryktespridning om projektet, säger han.

Ansvarig för kontakterna med Nord Stream på Hallvarsson & Halvarsson är Kaj Sandart:

– Jag kan inte kommentera detaljer, men det är klart att detta är ett viktigt uppdrag för oss. Det har varit en öppen information inför ansökan. När denna sedan bearbetas kommer Nord Stream förklara och tydliggöra beskrivningarna i ansökan, säger Kaj Sandart.

Kaj Sandart har en bakgrund på industridepartementet och som utredare på AB Svensk Energiförsörjning. Han var i tretton år informationschef på energikonsultföretaget Ångpanneföreningen, innan han 2003 blev senior partner på H&H. Han är styrelseledamot i programföretaget Vitec, där också Vattenfalls förre koncernchef Carl-Erik Nyqvist sitter i styrelsen.

Fakta: Gasledningen i Östersjön

Finska Fortum och Gazprom började projekteringen av en gasledning mellan Ryssland och Tyskland. Fortum drog sig ur projektet 2005 och lämnade plats för två tyska delägare, men har kvar intressen i ryska gasfält. Nord Stream har huvudkontor i schweiziska Zug och cirka sjuttio anställda. Gasledningen är tänkt att tas i drift 2010. I samband med planeringen har Nord Stream bidragit med sjuttio miljoner till en upprustning av hamnen i gotländska Slite. Nord Stream har också gett bidrag till forskning vid Gotlands högskola.

Janne Sundling

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.