Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Geelmuyden tar sig ur ekonomiskt stålbad

Publicerad: 15 maj 2014, 14:21

Foto: Björn Elgstrand.

Årsredovisningen för Geelmuyden.Kiese i Sverige för 2013 visar att byrån tvingades upprätta en kontrollbalansräkning och ta in två miljoner kronor i aktieägartillskott. Förlusten hamnade ändå på nära 870 000 kronor. Bolagets vd sedan två år tillbaka, Janna Sundewall, hävdar att verksamheten bär sig sedan september och framåt.


Ämnen i artikeln:

Geelmuyden.KieseHans GeelmuydenJanna Sundewall

– Vi har vuxit kraftigt två år i rad och gick med förlust under 2012 och  lite mindre förlust under 2013, säger Janna Sundewall, vd på  Geelmuyden.Kiese i Sverige.

Byrån redovisar en förlust på  869 000 kronor under 2013 att jämföra med 1,6 miljoner kronor i förlust  under året dessförinnan.

I slutet av förra året tvingades byrån  upprätta en så kallad kontrollbalansräkning eftersom mer än halva det  egna kapitalet var förbrukat.  

Situationen löste sig genom ett aktieägartillskott på två miljoner kronor från moderbolaget i Norge.

–  Det har gått otroligt bra i Norge och då har man valt att lägga en del  pengar på att få fart på Sverige och expansion kostar, säger Janna  Sundewall.

Hon hävdar nu att verksamheten bär sig själv från och med september förra året.

– Vi har stöpt om hela byrån. Vi var 6 personer då jag började och vi är 18 idag, säger hon.

Byrån har inte bara tredubblat sin personal, utan också flyttat till nya lokaler och tagit in backoffice-stöd.

Du har ändå varit vd i två år. Varför bär sig verksamheten först nu?
–  Ett av byråns stora kundkonton stod för cirka 75 procent av  omsättningen. Det uppdraget var i princip slut när jag tog över bolaget. Jag stod med en byrå nästan helt utan kunder, säger Janna Sundewall.

Hon  menar också att byrån levde på kunder via nätverket Ketchum och  systerbyråerna i Norge och Danmark, men att 60 procent av byråns  omsättning på totalt 18,4 miljoner kronor för förra året kommer från kunder som byrån  har lyckats få in på egen hand.

– Risken med bolaget är enormt mycket mindre än den var för två år sedan, säger Janna Sundewall.

Hon  uppger också att byrån har klarat budget för Q1 2014 och att det ser lika  ljust ut när det gäller Q2 – budgeten ligger på samma nivå.
Det vill säga en omsättningsökning på cirka 25 procent per år.

Så grundaren Hans Geelmuyden ska inte behöva skjuta till något under 2014 menar du?
– Nej, nu går vi lika bra som våra danska och norska kollegor. Jag räknar med svarta siffror under 2014, säger Janna Sundewall.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.