Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Grönt ljus för registrering av lobbyister

Publicerad: 1 februari 2012, 10:51

Storbritanniens regering med premiärminister David Cameron har presenterat ett förslag på ogligatorisk registrering av lobbyister i landet, men förslaget får hård kritik från bland annat Alliance for Lobbying Transparency.

Foto: Dylan Martinez.

Det blir av allt att döma en obligatorisk registrering av lobbyister och lobbyistkontakter i Storbritannien. Ett förslag lades nyligen fram av den brittiska regeringen. Men det har stora brister, menar kritiker. Bland annat undantas "privata" möten och någon uppförandekod blir det inte.


Ämnen i artikeln:

David CameronStorbritannien

Den brittiska koalitionsregeringen har varit hårt pressad att ta fram  ett förslag på lobbyregistrering. Liberala partiet satte det som ett av  sina villkor för att gå i koalition med de konservativa.

Nyligen kom förslaget som nu ska ut på remissrunda.

Men förslaget möter redan hård kritik:

–  Förslaget har lobbyisternas fingeravtryck på sig. Det saknar bredd och  djup och kommer bara omfatta en liten del av påverkansindustrin,  säger  Tamasin Cave från Alliance for Lobbying Transparency.

Enligt  förslaget blir det obligatorisk registrering av alla som verkar som  lobbyister i brittiska parlamentet. Lite yrvaket har även brittiska  fackföreningar, välgörenhetsorganisationer och tankesmedjor upptäckt att  de också kan komma att omfattas av förslaget.

Lobbyistfirmor ska  tvingas uppge vilka uppdragsgivare de har i parlamentskontakterna.  Däremot behöver de inte uppge i vilken sakfråga de agerar. Och privata  möten utanför parlamentet ska inte omfattas, enligt förslaget.

Den brittiska regeringen vill heller inte ha någon uppförandekod för lobbyister.

– Det skulle leda till höga kostnader och en onödig reglering, skriver regeringen i sitt förslag.

Alliance  for Lobbying Transparency, ALT, kritiserar också att förslaget bara  omfattar konsultlobbyister. Företag och branschorganisationers egna  anställda lobbyister omfattas inte trots att de är ungefär fyra gånger  fler än konsultlobbyisterna, konstaterar ALT.

– För nära två år  sedan varnade David Cameron för att vi i det här landet hade tappat  kontrollen av lobbyismen. Nu är dags att sätta ljuset på dem som  försöker påverka våra politiker. Regeringen måste nu lyssna på den  allmänhet som känner sig utestängda ur beslutsprocessen, säger ALTs  Tamasin Cave.

Förslaget kommer efter flera lobbyskandaler i  Storbritannien. Bland annat tvingades den tidigare försvarsministern  Liam Fox avgå efter att han låtit en vän och lobbyist följa med på en  rad officiella utländska besök.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

David CameronStorbritannien

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.