Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Grova påhopp mot Rädda Barnen efter förslag om höjt arvode

Publicerad: 20 april 2016, 10:27

Veronica Palm föreslogs få höjt arvode, vilket drogs tillbaka efter hård kritik.

Foto: Wikimedia Commons

Allmänheten och många bidragsgivare var upprörda över det höga arvode som Rädda Barnens valberedning föreslog för föreslagna ordförande Veronica Palm. Men en del av kommentarerna var grova påhopp, berättar Rädda Barnens presschef Simon Frankander.


Ämnen i artikeln:

Rädda Barnen

Sedan det blev känt att Veronica Palm skulle få ett årsarvode på 561 600 kronor som ordförande för Rädda Barnen har organisationen fått motta en hel del kritik. Fram till år 2018 skulle det kosta Rädda Barnen hela 2,8 miljoner, men efter stark kritik från allmänheten och medlemmar drogs valberedningens förslag tillbaka. Simon Frankander, presschef på Rädda Barnen, berättar att en del av kritiken gick så långt att de blev grova påhopp.

– Det kom många reaktioner när valberedningen presenterade sitt förslag. Men en del av "kritiken" är så grova påhopp att man vill ringa upp människor och fråga dem om de verkligen menar det de skriver på till exempel Twitter. Man får inte glömma att de som angrips är riktiga människor, med riktiga känslor.

Vad för sorts påhopp har ni fått ta emot?

– Påhoppen har riktats mot individerna som har varit involverade. Stundtals är det genuina elakheter som sprids.

Har ni anmält påhoppen eller hur har ni gått vidare med dem?

– Nej, vi har inte identifierat några av påhoppen som direkt brottsliga, möjligen har jag missat något. Jag skulle snarare kalla dem för ohyfsade, ouppfostrade och elaka med en intention att såra människor.

Rädda Barnens Facebooksida kan man se många inlägg av personer som säger att de inte längre tänker vara bidragsgivare för organisationen.

Har ni märkt av att bidragsgivare har minskat sedan arvodet blev känt?

– Vi håller på att analysera siffror nu, men det är för tidigt i det avseendet att säga något om utfallet.

Men någon förändring i deras verksamhet menar Simon Frankander att det inte kommer bli.

– Vi är en organisation som har verksamhet i flera världsdelar såväl som i hela landet. Förslag om hur vår organisation ska se ut påverkar inte den verksamheten på något sätt. För oss är det oerhört viktigt att fokus ligger på barn och det som barnen möter i sin vardag.

Är det något så här i efterhand ni känner att ni hade velat göra annorlunda?

– Den demokratiska processen måste få ha sin gång och vi måste redovisa de förslag som ställs till riksmötet när det gäller arvoden. Alternativet hade varit att inte redovisa förslaget öppet, men att inte vara transparenta med arvoden finns inte på kartan för oss.

Louise Lindberg

Ämnen i artikeln:

Rädda Barnen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.