onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Grundarna plockade ut miljoner – sedan skrotades Edelman Deportivo

Publicerad: 24 oktober 2018, 10:43

Tidigare i höstas lade Edelman Deportivos Stockholmskontor ner. När Resumé Insikt tittar närmare på fjolårets bokslut sticker en summa ut: personalkostnaderna ökade med 19 miljoner kronor. Enligt Mattias Ronge rör det sig om en utbetalning till grundarna.

Ämnen i artikeln:

Resumé InsiktPR-ByråerEdelmanPRBokslut

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Edelman Deportivo har de senaste åren varit en av Sveriges mest framgångsrika byråer och så sent som i slutet av 2016 utsågs man till världens bästa och modigaste byrå av Contagious.

Därför var det för många något av en chock när Edelman-koncernen meddelade att man lägger ner Stockholmskontoret tidigare i höstas. I ett pressmeddelande meddelade Carol Potter, vd för Edelman i EMEA-området, att beslutet kom som ett resultat av kunders önskemål och prioriteringar.

Samtidigt hade bolaget ett ekonomiskt tufft år bakom sig – bokslut för verksamhetsåret 2016/2017 visade röda siffror. På ett år hade vinstmarginalen gått från 23,9 procent till minus 13,4 procent.

På utgiftssidan kan en tung post tillskrivas rejält ökade personalkostnader. När Resumé Insikt sammanställer personalkostnader på 140 byråer sticker Edelman Deportivos summa ut. På bara ett år, verksamhetsåret juli 2016 till juni 2017, har summan ökat från 7,1 till 26,3 miljoner kronor på Edelman Deportivo AB. Adderar man siffrorna för Deportivo AB är situationen liknande: från 18,8 till 38,9 miljoner kronor.

Under samma period har visserligen totalt fem nya anställts på byrån, men snittkostnaden per anställd på de båda aktiebolagen sammanslaget har ändå ökat från 588 000 till 1 052 000 kronor.

Mattias Ronge grundade Deportivo tillsammans med Anders Hallén och Stefan Ronge. 2014 köptes byrån upp av Edelman-koncernen. I samband med affären startades ett kontor i London där trion spenderade halva sin arbetstid.

Enligt Mattias Ronge, som fram till i juni i fjol var chef för Edelman Deportivo, beror siffrorna primärt på en stor utbetalning från Edelman under hösten 2016 som kom i form av lön till de tre grundarna. Köpesumman betalas nämligen ut av Edelman vartannat år i sex år – 2016 var år två.

– Fram till juni 2017 ökade vår byråintäkt med knappt tio procent jämfört med föregående verksamhetsår och även kreativt pekade det uppåt, med vår placering på Adage A-list och vår förstaplats på Contagious lista över de modigaste byråerna i världen. Vi visade 1,8 miljoner i vinst innan förvärvsrelaterade kostnader, trots att vi som grundat byrån lade mer än halva vår tid på internationella uppdrag och på att starta upp Edelman Deportivo i London. Vad som gjorde att personalkostnaden per anställd blir så hög är framför allt att vi grundare fick en större utbetalning för Edelmans uppköp av Deportivo. Och en stor del av den utbetalningen betalas och skattas som vanlig lön, skriver han i ett mejl.

Mattias Ronge lämnar andra siffror för lönekostnaden där förvärvsrelaterade ersättningen till grundarna har rensats bort. Då ligger snittsumman på 545 000 kronor, jämfört med 445 000 året innan för Edelman Deportivo AB.

– Ökningen kommer från att vi behövde anställa fler seniora medarbetare inför min, Stefans och Anders flytt till London.

Hur stora var löneklyftorna på Edelman Deportivo när du var ansvarig?
– Våra lönekostnader har från en låg nivå när vi startade Deportivo, genom kontinuerlig tillväxt och vinst där vi ett år till och med blev DI Gasell, under de senaste åtta åren kunnat flyttas upp till i linje med branschen i övrigt.

Finns det någon korrelation mellan den höga personalkostnaden och Edelmans beslut att stänga ner Stockholmskontoret?
– Edelmans beslut att stänga Stockholmskontoret och att placera den europeiska kreativa hubben i London hade inget att göra med medarbetarnas löner, utan beslutet baserades – som redan kommunicerat – på var det fanns störst behov från företagets internationella kunder.

I Resumé Insikt finns 139 andra byråers personalkostnader i sammanställda tabeller. För att ta del av dem behöver du göra något av följande:

Prova Resumé Insikt i 30 dagar

Är du redan prenumerant? Logga in här!

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev