Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Guldhoppet ror för småslantar

Publicerad: 14 augusti 2008, 11:55

Lassi Karonens sponsorintäkter är småpengar som hjälper honom för dagen. Till vardags är han timanställd på Claes Ohlson där han jobbar mellan träningspassen för att få idrottandet att gå ihop. – Division 2-spelare i fotboll tjänar mer pengar, säger Roddförbundets generalsekreterare Kenth Nordh. På lördag kan Karonen ta OS-guld.


Lassi Karonen har fullt sjå med att få in sponsorpengar. På lördag kan han ta OS-guld. Foto: Scanpix.

Framgångssagan om kyrkbåtsroddaren och fysfenomenet Lassi Karonen – med en syreupptagningsförmåga på 7,2 liter – får de svenska medierna att jubla.

För någon vecka sedan var Karonen, född i Djura i Dalarna 1976, en doldis för de breda massorna – efter framfarten är han plötsligt ett stort svenskt guldhopp som med sina urstarka prestationer och sin karisma charmat en hel idrottsnation.

Mannen som kämpat hårt varje dag för att få roddsatsningen att gå ihop har på lördag chansen att vinna OS-medalj i  singelsculler, han har till och med möjlighet att bli Sveriges första och kanske enda OS-guldmedaljör i Peking.

Det skulle kunna ge honom en helt ny tillvaro – från att ha slitit ihop pengar som timanställd till att plötsligt kunna leva på idrotten.

Karonens sponsorsitiuation i nuläget är mycket knaper. De små pengar som trillar in kommer från lokala sponsorer, baserade i Leksands-trakten. Den 32-årige masen, som är utbildad byggingenjör och numera bor i Uppsala, har hittills aldrig varit intressant för större företag – Karonen har av förståeliga skäl ingen agent, men det kan det bli ändring på.

– Det har gått upp för media vilken skön snubbe det är och möjligheterna att få in större sponsorer är stora. Det rings en hel del dit ner till honom i Peking jag har fått mejl från mediemänniskor som tycker att det han gjort är jäkligt coolt, säger Kenth Nordh, generalsekreterare på Roddförbundet till Resume.se.

– Rodd är den tredje största OS-idrotten, men i Sverige lever man i skymundan, tävlingarna är ute i skogarna och intresset från sponsorer är litet. Förbundet har en klädsponsor (Champion) och ett företag som sponsrar oss med båttransporter, men annars är det inte mycket. Fortsätter Kenth Nordh, som hoppas att Karonens framgångar kan lyfta sporten.

Lassi Karonen har en stark personlighet och det är främst den som kan komma att locka sponsorerna. Rodd är så pass litet i Sverige att sporten bara har ett fönster vart fjärde år i form av OS, enligt Niklas Olovzon, partner på kommunikationsbyrån S & B.

– En medalj förändrar ju hans situation. Han är en skön figur, det är omöjligt att inte tycka om honom, han är som en stor björn. Och har man tillräckligt stark personlighet och möjlighet att bli en kultfigur så kan det väcka större företags intresse, men han lär inte hamna i några stora reklamsammanhang, sporten är för smal. Och han är över 30, företag vill vara med på en resa framöver. Men det vore kul att se något företag satsa på honom, säger Niklas Olovzon.

– I så fall måste företagen använda honom som person, att han blir en maskot på ett företag. Han har säkert möjlighet att starta en ny karriär som föreläsare om fysisk och psykisk hälsa, exempelvis. Han är ett fysfenomen och mytbildningen har redan börjat.

Men det gäller att smida medan järnet är varmt.

– Om man ”brejkar” måste man snabbt bygga vidare på det, och har man inte tänkt på sådana saker tidigare är det svårt att hinna komma igång innan det har gått för lång tid efter genombrottet.

Sveriges främsta idrottsstjärnor har marknadsvärden som ligger på runt 100 miljoner kronor. Karonens varumärkesvärde är än så länge kaffepengar.

– Generellt ökar individsponsringen, på andra sidan Atlanten har det varit stort sedan 1980-talet. Det gynnar de ”smalare” idrottarna. Men Sverige ligger fortfarande långt efter och här är det än så länge de allra största namnen som blir rikare och rikare, säger Niklas Olovzon.

Namn: Lassi Karonen
Född:
 17 mars 1976 i Djura, Dalarna.
Bor: I Uppsala.
Familj: Sambon Linda och ett barn.
Klubb: Brudpiga RK.
Längd: 196 centimeter.
Vikt: 105 kilo.
Meriter: VM-åtta 2005 i singelsculler, sjua vid VM 2006 och sexa vid VM 2007.
Utbildning: Byggnadsingenjör.
Yrke: Timanställd på Clas Ohlson.
Fritidsintressen: Längdskidåkning och att spela fiol.
Aktuell: Ror på lördag final i herrarnas singelsculler i OS

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.