Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

H&M Foundation släpper alternativ Fortune 500-lista

Publicerad: 8 juni 2017, 12:33

Philoméne Tia, Rocío del Pilar Ochoa García, Raeda al Barri & Penelope Likwasi.

Foto: CARE/Malin Fezehai

H&M Foundation tillsammans med Volontaire och CARE utmanar definitionen av en entrepenör med alternativ Fortune 500-lista – Foundation 500. Listan grundar sig på kvinnliga entrepenörer i utvecklingsländer.


Ämnen i artikeln:

VolontaireFortune

Foundation 500-listen är en peak åt den årliga lista som affärsmagasinet Fortune varje år publicerar. Syftet är att omdefiniera bilden av vem som kan bli företagsledare. På Fortune-listan är tar till exempel bara 5,4 procent kvinnor plats medan Foundation-listan enbart innehåller kvinnor från 11 utvecklingsländer.

– Fortune Magazine har exempelvis inte haft en kvinna på omslaget sedan oktober 2014. Det visar varför det är viktigt att vi lyfter fram förebilder och visar vilken drivande kraft kvinnor är inom både sina egna affärsverksamheter och världsekonomin i stort. Med Foundation 500 vill vi utmana stereotyper och omdefiniera bilden av vem som kan vara en företagsledare och entreprenör. Foundation 500 är en plats där deras berättelser kan samlas för att inspirera andra, Diana Amini, global manager för H&M Foundation.

Listan, som baserar sig på ett urval av de 100 000 kvinnor som ingått i H&M Foundation och CARE:s globala program för kvinnlig företagande och saknar ranking, innefattar bland annat Philoméne Tia, grundare av västra Elfenbenskustens första bussbolag och Kefah Ibrahim Ghannam från Jordanien som definierar sin framgång utifrån hur många jobb hon lyckas skapa åt andra kvinnor.

– Kvinnorna som porträtteras i Foundation 500-listan föddes helt utan privilegier och har byggt upp sina företag i några av världens tuffaste startupmiljöer. Trots det får vi sällan se dem eller höra deras berättelser. Jag önskar att jag hade sett sådana kvinnor på tidningsomslag när jag växte upp i Sydsudan, säger Alek Wek, brittisk/sudanesisk supermodell, entreprenör och ambassadör för H&M Foundation.

Det globala programmet har stöttat kvinnliga företagande i länder som Burundi, Guatemala, Jordanien, Nepal och Peru och höjt deltagarnas inkomster med som lägst 104 procent och som högst 401 procent. Att stärka kvinnors ekonomiska ställning är enligt en rapport från FN ett av de mest effektiva sätten att bekämpa fattigdom.

– Under 2014-2020 kommer H&M Foundation att donera 120 miljoner svenska kronor till vårt globala program med CARE, som investeras i startkapital och affärsutvecklingsstöd för 200 000 kvinnor i utvecklingsländer. Om världen ska lyckas uppnå FN:s globala mål inom jämställdhet måste vi agera nu, säger Karl-Johan Persson, styrelsemedlem i H&M Foundation och VD för H&M Hennes & Mauritz AB.

Bakom idén står svenska Volontaire som är med genom hela processen, från pitch till pr-utrullning. Listan släpps ihop med Reuters och Metro och Fortune själva väntas publicera listan under dagen.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

VolontaireFortune

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.